Автор Тема: Ташкент  (Прочетена 777 пъти)

Неактивен Обиколи Света

  • Глобален модератор
  • Почетен пътешественик
  • *****
  • Публикации: 881
  • Положителен рейтинг: 19
    • Профил
Ташкент
« -: Октомври 16, 2010, 15:43:38 »
Основни факти
   Ташкент (2 150 000 ж., 2006 г.) е космополитната столица на Узбекистан от XXI в., като същевременно голяма част от неговото древно архитектурно наследство е останало непокътнато. Подобно на другите градове по Пътя на коприната, Ташкент също има романтична и бурна история. След арабското завладяване през VIII в. градът се превръща в голям и важен търговски и културен център. По-късно е сравнен със земята от Чингис хан и неговите монголски орди, но съдбата му се усмихва отново при Тамерлан и той става най-богатият град на Средна Азия. През XIX в. Ташкент попада в пределите на царска Русия и на изток от древния град е построен европейски квартал. По време на болшевишката революция през 1917 г. и на земетресението, което разтърсва целия регион през 1966 г., почти целият Ташкент е разрушен.
   Днес останките от ески шахар (стария град) в западната част на съвременното селище (лабиринт от кирпичени къщи, джамии и медресета), пощадени от съветските градоустройствени планове, заслужават да бъдат разгледани. На площада от XVI в. „Хасрет Имам” се издига медресето Барак хан, мавзолеят на Кафал Шаши и две джамии. Ески Джува пазар, разположен на запазеното от IX в. чорсу (кръстопът), е обширен и колоритен и продължава да функционира на това място вече повече от 2000 години. Недалеч от него се намират джамията от XV в. и медресето Кукелдаш от XVI век.
   Правителството на страната е вложило доста средства в инфраструктурата на Ташкент и той днес представлява един внушителен туристически обект с дървета по улиците, прекрасни паркове и шадравани, и с отлично организиран градски транспорт.
Забележителности:
     Дворецът на княз Романов;
     Джамията „Хаст-Имам” (Теля Шейх), в която има библиотека с древни ръкописи (немюсюлманите трябва да имат специално разрешение за достъп);
     Петъчната джамия на площад „Чорсу”;
     Държавният музей на изкуствата;
     Музеят на декоративните и приложните изкуства;
     Балетният и оперен театър „Алишер Навои”;
     Мавзолеят на Юнус Хан.
Интересно: Ташкент е единственият град в Централна Азия, в който има метро; неговите станции са аранжирани от известни узбекски художници и представляват своеобразни произведения на изкуството.


Грешка!

Call to undefined function mysql_connect()

Untitled Document