Автор Тема: Херат  (Прочетена 752 пъти)

Неактивен Обиколи Света

  • Глобален модератор
  • Почетен пътешественик
  • *****
  • Публикации: 881
  • Положителен рейтинг: 19
    • Профил
Херат
« -: Октомври 17, 2010, 18:19:17 »
Общи факти
   Xeрoдот нарича града „житницата на Централна Азия”. Днес той се намира в един покрит с лозя район на Западен Афганистан. Градът (349 000 ж., 2006 г.) е известен със своята архитектура, пазари и паркове, с интелектуалните си и артистични постижения, както и с традициите си в персийския суфизъм – мистично направление в ислямската религия.
   По време на дългата си история на важен град по Пътя на коприната, Херат минава от едни ръце в други, следвайки появата на нови и нови империи в тази част на азиатския континент. Градът обаче винаги запазва своята важна роля като център на познанието, културата и търговията. Цяло чудо е, че такава голяма част от културното наследство на Херат е останала непокътната след неотдавнашните опустошения, предизвикани тук от продължилите шест години ужасяващи талибански безчинства и насилия, които са прекратени едва през 2001 г., когато правителството на страната възстановява своя контрол над района.
   Масивните стени на градската цитадела от XIII в. – Арг, и 800-годишната „Масджид-и Джами” (Петъчната джамия) се издигат над останалите постройки в стария град. Джамията е едно от най-ценните архитектурни съкровища на Афганистан. Изкусни строители се занимават без прекъсване с нейното възстановяване и поддържане от 1943 г., когато специално за целта отново отваря врати старата работилница за специални покривни плочки. Друг красив паметник е мемориалът на Абдула Ансари, намиращ се на един хълм на 5 км извън града. Изваяната от син мрамор гробница е покрита с неговите стихове. Свещеното място се стопанисва от суфистки дервиши (монаси), които живеят там.
   Четири булеварда с наредени по тях търговски сергии, водят до Чар Сук – централният градски площад. Тази пазарна част на Херат гъмжи от хора. Тук могат да се видят майстори духачи на стъкло, които пред очите ви извайват различни съдове, а по улиците сноват яркооцветените и окичени с пискюли гарита (конски файтони таксита). Жителите на Херат, които са известни със своя несломим дух, са на път да възстановят някогашното си благосъстояние.
Забележителности:
     Гохар Шад Мусалла (молитвен център с джамия, медресе и мавзолей от XV в.) – днес от него са останали само отделни части, но около комплекса са засадени 9000 дръвчета и възстановителните работи вече са възвърнали част от предишната слава на комплекса;
     Намакданския павилион – дванадесетостенна сграда от XVII в., от която се откриват красиви гледки към Херат;
     Вятърната мелница край гробницата на Джами;
     Джамията „Керка Мубарак”.
Интересно: По време на талибанския режим през 1995-2001 г. афганистански художници и писатели създават тайна организация, наречена „Дамски курсове по бродерия – Златна игла”. В тези „курсове”, под претекст че учат младите жени да бродират, хората на изкуството ги ограмотяват. Така около 29 000 момичета получават тайно образование, като и преподавателите, и техните ученички рискуват живота си.
Грешка!

Call to undefined function mysql_connect()

Untitled Document