Автор Тема: Лахор  (Прочетена 741 пъти)

Неактивен Обиколи Света

  • Глобален модератор
  • Почетен пътешественик
  • *****
  • Публикации: 881
  • Положителен рейтинг: 19
    • Профил
Лахор
« -: Октомври 19, 2010, 11:15:27 »
Общи факти
   Този бивш столичен град на Могулската, а след това и на Сикхската империя изобилства с паметници на културата, познанието и изобразителното изкуство. Лахор (8 896 000 ж., 2006 г.) е известен културен център още през XII в., но става наистина прочут през XVI век. Когато англичаните завземат града през 1849 г., те възстановяват голяма част от паметниците, разрушени по време на сикхския режим, и добавят към архитектурния облик на Лахор някои чудесни сгради в колониален готически стил, например палатата на Върховния съд и на Университета.
   Тук могат да се видят някои от най-изящните архитектурни паметници на Могулската епоха, сред които и обявената от ЮНЕСКО за част от световното културно наследство Лахорска крепост, в която са запазени уникални джамии и дворци, Шалимарските градини – класически образец на могулска терасирана градина с канали, водопади и лоджии, където човек да седне и се полюбува на гледката.
   Националният паметник на Пакистан – Минар-е Пакистан, се издига в средата на Икбал Парк, където Мюсюлманската лига през 1940 г. приема Декларацията от Лахор, с която се настоява за създаване на отделна мюсюлманска държава за индийските граждани от това вероизповедание. Недалеч от него се намира прекрасната джамия от XVII в. Бадшахи – впечатляващо здание от червен пясъчник и бял мрамор, една от най-големите джамии на индийския субконтинент.
   Голяма част от стария град е останала непокътната с тесните си улички, множество пазари и колоритни рикши, магарешки каручки и амбулантни търговци. Един от най-старите пазари в града и въобще в Южна Азия се нарича Анаркали, а край Ичра пазар могат да се видят красиви стари къщи от могулския период (хавели).
   Това е един от най-красивите, с характерна атмосфера и висока култура градове на Южна Азия, който при това е рай за пазаруващите туристи.
Забележителности:
     Дата Дурбар, където е погребан светият суфи Ал Хаджвери, в джамия от предмогулския период;
     Чаубурджи – някогашен огромен парк, а днес – оживен пазар;
     Лахорският музей с прекрасни произведения на могулското изкуство;
     Оръдието на Ким;
     Мавзолеите на Джеханджир и Hoop Джехан;
     Хиран Минар – ловните резервати на могулските императори.
Най-подходящото време за посещение: От декември до февруари времето е студено; от май нататък става все по-топло, докато завалят мусонните дъждове, обикновено в края на юли.

Грешка!

Call to undefined function mysql_connect()

Untitled Document