Автор Тема: Дар ес Салам  (Прочетена 958 пъти)

Неактивен Обиколи Света

  • Глобален модератор
  • Почетен пътешественик
  • *****
  • Публикации: 881
  • Положителен рейтинг: 19
    • Профил
Дар ес Салам
« -: Ноември 24, 2010, 16:16:20 »
Общи факти
     За много чужденци Дар, както наричат този град, е главният град на Танзания и в много отношения това е така, макар че официалната столица на страната е Додома, където заседава парламентът. Дар ес Салам (2 500 000 ж., 2005 г.) просперира като населено място благодарение на своето естествено дълбоководно пристанище. Това го прави привлекателен търговски център и транспортен възел за множество чуждестранни компании.
     През 1866 г. арабският султан на Занзибар забелязва качествата на залива и започва да строи тук дворец, променяйки старото име на мястото в Дар ес Салам – „тихо пристанище”. Дар става още по-известен, когато през 1887 г. Германската източноафриканска компания установява тук своя колониален административен център и търговска база. В началото на XX в. е построена жп линия, а след края на Първата световна война англичаните отнемат Дар от германците и го превръщат в изходен пункт на по-нататъшната си експанзия. Когато през 1961 г. Танзания получава независимостта си, градът вече представлява средище на различни култури, в което живеят хора от Близкия изток, Индия и Европа, както и танзанийци, разбира се.
     Туристите често правят грешка, като използват Дар ес Салам само като отправна точка за Танзания или за покритите с бял пясък плажове на север и на юг от тук. Останете няколко дни на това място, за да му се насладите. Центърът на града е разположен ветрилообразно спрямо пристанищната част, която сама по себе си представлява доста живописно място: традиционните лодки „дхоу” грациозно се плъзгат по водите между круизни кораби и търговски плавателни съдове по посока на оживеното и колоритно риболовно пристанище в северния край на залива.
     Вниманието ви ще привлекат различни импозантни сгради в германски стил, наредени около крайбрежната улица като катедралата „Св. Йозеф”. По-интересно ще ви бъде обаче, ако се разходите по уличките на азиатския квартал, където можете да закусите с пикантни южноиндийски месца. Заслужава си да посетите и пазара „Кариаку”, както и пазара на занаятчиите – „Мвенге”, където ще видите как местните майстори изработват традиционните си изделия. Вечерно време също има много места, където можете да отидете: оживени барове и приятни клубове, където гърми музика на живо.
Забележителности:
     Националният музей;
     Културните центрове „Ниерере” и „Нюмба Я Санаа”, където ще се запознаете с местното изкуство и култура;
     Музеят на селото, където са изложени типичните жилища на различните племена, живеещи на територията на страната. Хора от цяла Африка идват тук, за да видят дали тяхното племе е включено в експозицията;
     Ботаническата градина.
Интересно: Пазете се от джебчии и нощно време се придвижвайте само с такси.
« Последна редакция: Ноември 24, 2010, 16:19:11 от Обиколи Света »

Грешка!

Call to undefined function mysql_connect()

Untitled Document