ObikoliSveta.Net - форум за пътешествия по целия свят!

Отзиви за градове и курорти => Западна Европа => Франция => Темата е започната от: Обиколи Света в Юли 05, 2010, 23:02:55

Титла: Париж
Публикувано от: Обиколи Света в Юли 05, 2010, 23:02:55
Общи факти
(http://obikolisveta.net/World_Photos/France/Paris/Paris_map.png)

     Париж (2,234 млн. ж., 2009 г.) е един от най-известните и посещавани градове в света. Френската столица се намира в северната част на страната, разположена на р. Сена, чиито брегове (обявени от ЮНЕСКО за Паметници на световното културно наследство) предоставят отлични условия за разходка по многобройните озеленени кейове. Метрополията на Париж има население от близо 12 млн. души, което я превръща в една от най-големите градски агломерации в Европа. През славната си история Париж е бил сред най-важните градове не само в Европа, но и в света. Многобройни са сферите, в които той е водещ световен център - политика, изкуство, мода, козметика, храна и дизайн - всички те допринасят за глобалния му характер и реноме. Френската столица, известна още с прякорите "Градът на светлината" и "Столицата на модата", е и седалище на няколко международни организации, сред които ЮНЕСКО. Париж има славата и на един от най-красивите и романтични градове в света. Ежегодно тук пристигат около 45 млн. туристи, 27 млн. от които са чужденци. Париж притежава редица емблематични забележителности, сред които Айфеловата кула, Триумфалната арка, Лувърът, но така също и много красиви паркове.
     Счита се, че Париж е основан около 250 г.пр.Хр. от келтското племе паризии, които основават рибарско селище на брега на р. Сена. През 52 г.пр.Хр. селището е завладяно от римляните, водени от Юлий Цезар, след потушаване на въстанието на Версенжеторикс. Завоевателите наричат новия си град Лутеция, което означава "блатиста местност" или "място, заобиколено с вода", което много по-късно историците тълкуват като "остров". Градът процъфтява и нараства значително докато е под римско владение. През 212 г. получава новото си име "Париж", кръстен на местното племе паризии. Римското владичество е прекратено през 508 г., когато Хлодвиг I прави от града столица на франкската династия Меровинги. През 987 г. Хуго Капет — граф на Париж, е избран за крал на Франция след смъртта на последния Каролинг. През Средните векове Париж просперира като търговски и интелектуален център. Около 1328 г. населението на Париж се оценява на 200 000 ж., което го прави най-големия град в Европа. Скоро обаче чумата го покосява, убивайки общо ок. 40 000 ж. (до 800 души на ден). В допълнение, Стогодишната война и религиозните гонения довеждат до икономическия упадък на Париж през следващите три века. През 1643 г. на трона се възкачва Луи XIV - Краля слънце, по време на който Париж отново се намира в подем. При Луи XVI градът се утвърждава като център на изкуствата и науката. Победоносните войни на провъзгласилия се за император Наполеон превръщат Париж в столица на най-голямата тогава държава на континента.

Забележителности:

Още информация: (натисни, за да разгърнеш)

Избрани снимки
(http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/386974.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/386974)
(http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/44982.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/44982) (http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/1845713.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/1845713)
(http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/457241.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/457241) (http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/2128792.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/2128792) Натисни за цял размер.
*Заб. Първите пет снимки са избрани от Panoramio.com или от Wikipedia, а останалите са от читатели на форума. Всички автори са изброени в забележката по-долу. Авторите на снимките определят правата им на ползване, с които можете да се запознаете като отворите линковете с техните имена.

снимка 1: Лувърът;
снимка 2: Айфеловата кула;
снимка 3: р. Сена, преминаваща през Париж;
снимка 4: Пантеона;
снимка 5: Градините на Пале Роял (Кралския дворец);


Забележка (натисни, за да разгърнеш)
Титла: Re:Париж
Публикувано от: Петър в Април 21, 2011, 09:55:12
     Париж е невероятен град - има си своя харизма, която те тласка да се завръщаш в него отново и отново. :o Останах силно впечатлен от центъра на града, изпълнен с прекрасни и отлично поддържани паркове, алеи, многобройни мостове, впечатляващи сгради. Река Сена, по която постоянно се движат туристически фериботи, пресича центъра на града, опасана от двете си страни от алеи за разходка и каране на колело.
     В Париж се намира и Лувърът, който си заслужава да бъде посетен, не само защото тук се намира Джокондата на Леонардо да Винчи. А булевард Шанз-Елизе е изключително магнетично място. Най-силно впечатление обаче ми направи естествено Айфеловата кула, която задължително трябва да се види веднъж през деня и веднъж нощем, когато всички нейни светлини са запалени. Кулминацията за мен обаче беше, когато бяха запалени допълнителните бляскащи светлини (на определен интервал от време се пускат) - гледката беше поразителна за всички туристи. Има специална площадка, от която се разкрива иделана гледка към атракцията. Напълно препоръчвам изкачване до последния етаж на Айфеловата кула с асансьора, тъй като оттам се разкрива уникална гледка над Париж в четирите посоки.
Титла: Re:Париж
Публикувано от: Ивайло Цанков в Януари 12, 2012, 14:43:07
Най-уникалния град :) Ходил съм десетки пъти и винаги тръгвам с удоволствие.Любими места са ми - Люксембургсите градини, градините на Пале Роял и още сумати места....
Титла: Re:Париж
Публикувано от: nerea в Септември 24, 2012, 12:58:24
Ако сте в Париж за няколко дни, може да походите и да видите много, но ако времето ви е ограничено, то задължително отидете на Айфеловата кула, Нотър Дам, базиликата Sacre-Coeur, Лувърът и Триумфалната арка.

Айфеловата кула е една от най-емблематичните структури в света. Създадена е през 1889 г. от инженер Александър Густав Айфел по повод отбелязване на стогодишнината от Френската революция. Посетителите могат да изкачат 312-метровата конструкция до 115-ия етаж по част от общо 1665-те стълби и да продължат с обиколката до върха й с асансьор. Осветлението вечер е не по-малко изживяване да се зърне – светлинно шоу от светлини. В миналото тя е била осветявана с хиляди фенери.

Нотър Дам е католическа катедрала, наричан още Парижка Света Богородица. Размерите й са мащабни, побира 9 000 души, а акустиката и красивите витражи са неописуеми с думи. Базиликата  Sacre-Coeur е другата впечатляваща църква в Париж, разположена на най-високата точка в града. Има приказно красива фасада, което я прави изключителна за посещения от туристи. В нея се намира една от най-големите камбани в света, тежаща над 19 тона.

Нашата еднодневна обиколка из „Града на любовта“ включваше още посещение на световно известните – Лувър и Триумфалната арка. Лувърът е разположен между река Сена и улица Риволи в самия център на Париж. Той се помещава в старинна сграда, превърната в национален музей, която в миналото е била кралски дворец. Музеят се простира на площ от над 60 000 кв. м., а експонатите, които могат да се зърнат там наброяват около 35 000 вида. Това са предмети с нумизматична стойност от праисторически времена до 19-ти век.

Триумфалната арка се намира на площад „Шарл дьо Гол”, западно от небезизвестния площад „Шанз-Елизе”. Представлява монумент, построен в чест на загиналите за Първата Френска република. Посетителите могат да зърнат стотици имена на воини, изписани по външните и вътрешни стени на арката.
Титла: Re: Париж
Публикувано от: Kemileva в Януари 11, 2015, 17:12:48
Здравейте любители на пътешествията! За мен Париж беше една сбъдната мечта. Престоят ми беше само 4 дни, през които успях да видя почти всички забележителности. Ставах сутрин в 8 и се прибирах вечерта към 12. Айфеловата кула я посетих три пъти, но само веднъж чаках на опашка да се чака на нея - красива и през деня, и през нощта. Следващата спирка беше Лувъра, в който буквално се изгубих, а след това Нотр дам. Задължително ги посетете. От катедралата Сакре Кьор останах меко казано впечатлена - просто не исках да си тръгвам. Магично място. Дворецът Версай ме грабна от първия миг с история,богатства, лукс, запазени стаи, предмети, уникални градини, много добра организация. Бях си закупила билет от интернет и избегнах опашката от около 70-80 човека преди мен. Естествено не пропуснах и нощна разходка из Шанз Елизе, а Триумфалната арка беше като завършек на тази приказка. Разходих се с лодка по Сена и въпреки лекия дъжд изживяването си заслужаваше.
Казват, че Париж е претъпкан европейски град, много забързан, мръсен, скъп и едновременно романтичен. Съгласна съм, но нека добавя, че в Париж си струва всяка направена крачка, всяка прекарана минута. За мен той си остава най-хубавия европейски град, който съм посещавала досега.  ;)
Титла: Re: Париж
Публикувано от: Boyko Mitev в Януари 27, 2018, 21:45:02
Здравейте, смятам, че съм уцелил най-точното място за няколко въпроса свързани с екскурзия до Париж.
С моята приятелка искаме да отидем за една седмица в този прекрасен град. Дали може да ми помогнете с някой съвети...интересни места за посещение, полети, най-подходящо време за екскурзия, абе всичко, което мислите, че ще ни е от полза?
Благодаря !
Титла: Re: Париж
Публикувано от: iva.kaneva в Януари 28, 2018, 14:22:52
Ихаа първият пост е доста подробен относно престоят там и забележителностите. Аз бях юли месец и беше страхотно време, нито голяма жега, нито студено. Взехме си една книжка "Пеша из Париж" и се водихме по нея, защото беше разделена на различни райони и всичко беше много добре описано. За жалост за намиране на хотел или квартира не мога да ти дам съвет защото спахме при една приятелка, но като цяло както във всеки голям град центърът е скъп район, но дори да вземеш квартира по-далеч метрото и РЕР са през няколко минутки и са бързи. Карти за градския транспорт си вземи от някоя голяма станция, там има едни лилави, но ми излезна от акъла как се казват и са 25 евро за една седмица за цялата градска и РЕР, а РЕР ти трябва до Дисниленд, Версай и също така тази карта важи за автобусите, които са до летището. Хората са любезни и като попиташ за тези карти ще ти кажат - трябва ти само снимка за тях и да си платиш самата пластика, която не беше скъпа. Някои от билетите си взехме предварително - за Дисниленд, за Айфеловата кула, за Триумфалната арка и така спестяваш чакане, а в Дисниленд и доста пари, защото на място са доста по-скъпи. Относно самолетните билети, ние бяхме в голяма дилема. Нискотарифните Уиз еър, казат на летище Буве, което е на 80км от Париж, да има автобус до центъра на града, но доста повече време пътуваш и като сложим малкото багаж, който може да вземеш и малко се отказахме от тях. Почакахме малко оферти в сайта на https://www.air.bg/bg , но за жалост месец по-рано е била промоцията на Париж, но дори без намаление разликата между Уиз еър и БГ аър беше 200 лева, като в билета от Уиз еър сложих един куфар защото за една седмица двама души не могат с по един ръчен багаж. Най-добре следи офертите всеки ден и ще изскочи нещо. А и забравих ... ако ще ходите на шопинг терапия на избягвайте Шанзе Лизе както пратя много хора, освен, че има магазини, които са много красиви и скъпи има и нормални магазини с доста големи намаления. Молът, в който ние бяхме е Четири Сезона - Quatre Temps (може да има грешка в написаното на френски) там имаше страхотми магазини и страхотни цени и си взехме доста неща. На спирката преди Дисниленд също има един голям Оутлет, но той е за Луи Вютон, Лакост, Армани и от този клас магазини и за нас колкото и да бяха намалени пак бяха доста скъпи. Надявам се да съм помогнала с нещичко, ако имаш нужда от съвет ще се радвам да ми пишеш тук или на лични ще ти кажа всичко, което знам, защото с голямо удоволствие организирахме цялата екскурзия и проучихме всичко доста подробно :)