ObikoliSveta.Net - форум за пътешествия по целия свят!

Отзиви за градове и курорти => Югозападна Азия и Кавказкият регион => Йордания => Темата е започната от: Обиколи Света в Юли 19, 2012, 00:22:00

Титла: Петра
Публикувано от: Обиколи Света в Юли 19, 2012, 00:22:00
Общи факти
(http://obikolisveta.net/World_Photos/Jordan/Petra/Petra_map.png)

     Петра е древен археологически обект в Йордания, известен със своите издълбани в скалите постройки и комплексна водопроводна система. Името "петра" от гръцки се превежда "камък". Археологическото селище е символ на Йордания, както и най-посещаваната туристическа дестинация в страната. Наричана още "розово-червения град", Петра е разположена на склоновете на хълма Хор, в басейн между планините. Това е източната част на Араба (Вади Араба) - голямата долина, простираща се от Мъртво море до Акабския залив. Обградена от високи като кули скали и водоснабдявана от непресъхващ поток, Петра била не само важна крепост, но и търговски кръстопът. През нея преминавали важни маршрути - към Газа на запад, към Босра и Дамаск на север, към Акаба на Червено море и през пустинята към Персийския залив. Поради величествените си руини, Петра е включена в Списъка на ЮНЕСКО на световно културно наследство през 1985 г.
     Петра е впечатляващата столица на Набатейското царство от около VI в.пр.Хр. Царството е погълнато от Римската империя през 106 г.сл.Хр., като римляните продължават с разширяването на града. Ставайки важен център за търговия, Петра процъфтява, докато катастрофално земетресение не разрушава сградите и не поврежда жизненоважната водопроводна система през 663 г. След завладяването на Близкия изток от Саладин през 1189 г., градът е изоставен и споменът за него на Запад е изгубен. Руините остават скрити за по-голяма част от света, докато швейцарският изследовател - Йохан Лудвиг Буркхард, преоблечен като арабски учен, не се промъква в окупираното от бедуини селище през 1812 г. Сведенията на Буркхард за неговите пътешествия вдъхновяват и други западни изследователи и историци да дойдат на място и да разкрият още части от древния град. Най-известният от тях е шотландският художник Дейвид Робъртс, който прави множество точни и детайлни илюстрации на селището през 1839 г. Първите истински разкопки на обекта са направени през 1929 г. след формирането на британския протекторат Транс-Йордания. Оттогава Петра се превръща в най-известната туристическа забележителност на Йордания. Голяма популярност обектът придобива и с включването си в филма на Стивън Спилбърг от 1989 г. - "Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход".

Забележителности:

Още информация: (натисни, за да разгърнеш)

Избрани снимки
(http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/186662.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/186662)
(http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/67214343.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/67214343) (http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/4879341.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/4879341)
(http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/1412496.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/1412496) (http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/6580339.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/6580339) Натисни за цял размер.
*Заб. Първите пет снимки са избрани от Panoramio.com или от Wikipedia, а останалите са от читатели на форума. Всички автори са изброени в забележката по-долу. Авторите на снимките определят правата им на ползване, с които можете да се запознаете като отворите линковете с техните имена.

снимка 1: Изглед към Вади Муса, най-близкият град до обекта Петра;
снимка 2: Музеят на Петра;
снимка 3: Манастирът "Ад Деир" в Петра;
снимка 4: Кралските гробници;
снимка 5: Улицата на фасадите;


Забележка (натисни, за да разгърнеш)