ObikoliSveta.Net - форум за пътешествия по целия свят!

Отзиви за градове и курорти => Централна и Южна Азия => Непал => Темата е започната от: Обиколи Света в Август 08, 2013, 16:07:54

Титла: Катманду
Публикувано от: Обиколи Света в Август 08, 2013, 16:07:54
Общи факти
(http://obikolisveta.net/World_Photos/Nepal/Kathmandu/Kathmandu_map.png)

     Катманду (975,5 хил. ж., 2011 г.) е столицата и най-големият град на Непал, известен с прякора си "Вратата към Хималаите". Той е разположен на 1400 м н.в. върху едноименна долина, в централната част на страната. Заобиколена от терасираните хълмове на четири планини, тази висока долина има формата на купа и впечатлява със своя смарагдово-зелен цвят. Огромната агломерация на Катманду, в която живеят около 2,5 млн. души, обхваща и няколко съседни града: Патан, Киртипур, Тими и Бхактапур. Туптящото сърце на Непал е един космополитен град, чиито жители са изкусни занаятчии и отлични търговци. Последното вероятно се дължи на факта, че Катманду контролира в продължение на 1000 години най-важния керванен път между Тибет и Индия. В много отношения градът е запазил непроменен облика си от времето на Средновековието. Днес той е основният туристически център в страната, като тук се намират четири обекта на ЮНЕСКО, обявени за паметници на световното културно наследство: площад „Дурбар”, будистките ступи "Сваямбху" и "Будханат", и индуисткият храм „Пашупатинат”. Побратимените на Катманду градове - Патан и Бхактапур, допълват културното му наследство и съставляват неотменна част от туристическите обиколки на долината. Това е причината трите града да се рекламират като една обща туристическа дестинация, под името Долината Катманду.
     Древната история на Катманду е описана в местните митове и легенди. Според един будистки надпис на мястото на съвременния град някога е имало езеро, което манджушрите (вид просветлени будисти) пресушили и основали там селище. Малко се знае за историята на региона отпреди идването на средновековните владетели от династията Личави. През 723 г. един от тези владетели създава Катманду, като слива в едно селищата Ямбу (прекръстен от Личавите на Колиграм) и Йенгал (прекръстен на Дакшин Колиграм). Първото от тях се намира в северната половина на старата част на днешен Катманду, а второто - в южната му половина. Градът е проектиран по форма да наподобява на меча на манджушрите. Той се превръща във важна спирка за търговските маршрути между Индия и Тибет, което води до бурен разцвет на архитектурата му. Описания на неговите сгради са намирани в дневниците на пътуващи пътешественици и монаси, живели в района. Известният през VII в. китайски пътешественик Сюен Дзан дори описва двореца на личавския владетел. Майсторството на местните жители на долината, наричани невари, се прочува из целия регион на Хималаите. Ерата на владетелите от Личави е последвана от период на управление на династията Мала. Новите управници продължили да развиват търговията и строителството на нови сгради и съоръжения. Катманду става популярен на Запад през 60-те години на XX в. като една от най-популярните спирки по пътя на хипитата.

Забележителности:

Още информация: (натисни, за да разгърнеш)

Избрани снимки
(http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/52491892.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/52491892)
(http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/1332853.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/1332853) (http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/51977100.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/51977100)
(http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/13318326.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/13318326) (http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/484231.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/484231) Натисни за цял размер.
*Заб. Първите пет снимки са избрани от Panoramio.com или от Wikipedia, а останалите са от читатели на форума. Всички автори са изброени в забележката по-долу. Авторите на снимките определят правата им на ползване, с които можете да се запознаете като отворите линковете с техните имена.

снимка 1: Изглед към Катманду и едноименната долина;
снимка 2: По улиците на Катманду;
снимка 3: Храмът „Пашупатинат”;
снимка 4: Площад „Дурбар”;
снимка 5: Дворецът „Хануман Дхока”;


Забележка (натисни, за да разгърнеш)