ObikoliSveta.Net - форум за пътешествия по целия свят!

Отзиви за градове и курорти => Югозападна Азия и Кавказкият регион => Кувейт => Темата е започната от: Обиколи Света в Август 24, 2013, 16:34:23

Титла: гр. Кувейт
Публикувано от: Обиколи Света в Август 24, 2013, 16:34:23
Общи факти
(http://obikolisveta.net/World_Photos/Kuwait/Kuwait_city/Kuwait_city_map.png)

     Град Кувейт (151 хил. ж., 2008 г.) е столицата на едноименната държава, разположен в нейната централна част, на брега на Персийския залив. В неговата градска агломерация живеят 2,38 млн. души. На арабски името му се изговаря Мадинат ал-Кувайт. В града са разположени повечето правителствени сгради, народното събрание (наричано Меджлис Ал-Умма), както и централите на повечето компании и банки, опериращи в Кувейт. Самата столица представлява забързан метрополис от офис небостъргачи, луксозни хотели, широки булеварди и добре поддържани паркове и градини. Пристанището на град Кувейт (Шууайк Порт) се използва от нефтени танкери, товарни кораби и множество яхти. На 50 км на юг пък се намира друго голямо пристанище - Ахмади Порт. Входна врата за туристите към емирството е Международно летище Кувейт, което се намира на 15,5 км южно от града. През 2012 г. летището е обслужило близо 9 млн. пътници.
     Днешният град Кувейт е населен за първи път постоянно в началото на XVIII в. от клана Ал-Сабах, който слага начало на кувейтската монархия. Заради своето стратегическо местоположение, Кувейт се превръща във важен търговски център още от своето създаване. Традиционни индустрии за него се превръщат събирането на перли и риболовът. До 1760 г. градът вече е продал над 800 доу (традиционни за региона платноходки), които са използвани за търговия между Индия и пристанищата в Червено и Средиземно море. По време на персийското нашествие в Басра (в днешен Ирак) през 1775 г., голяма част от водещите търговски фамилии в града се преместват в съседен Кувейт. Източно-индийската компания също премества своите офиси, магазини и служители в Кувейт. Това правят дори някои персийски търговци. По време на Османската империя Кувейт има ключова роля като основна изходна точка на османската търговия към Индия и Средиземно море. През 1780 г. населението на Кувейт е много разнородно - то е съставено най-вече от търговци, които управляват корабите и керваните по търговския маршрут между Багдад и Дамаск. През 1936 г. е открит петрол, което води след себе си до драстично подобряване на стандарта на живот. На 2-ри август 1990 г. иракски войски нападат Кувейт и превземат града. Той е значително опустошен по време на окупацията и много сгради са разрушени след нея, включително Националният музей на Кувейт. Предвожданите от САЩ войски на ООН изтласкват иракската армия извън Кувейт през февруари 1991 г. в операция, наречена "Пустинна буря". Веднага след това чуждите инвеститори и кувейтското правителство поемат активна роля в модернизацията на града, превръщайки го в световен бизнес център. Множество хотели, търговски молове и офиси са построени, свидетелство за последвалия икономически разцвет след войната.

Забележителности:

Още информация: (натисни, за да разгърнеш)

Избрани снимки
(http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/7299.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/7299)
(http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/17656710.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/17656710) (http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/478561.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/478561)
(http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/67206336.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/67206336) (http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/4044132.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/4044132) Натисни за цял размер.
*Заб. Първите пет снимки са избрани от Panoramio.com или от Wikipedia, а останалите са от читатели на форума. Всички автори са изброени в забележката по-долу. Авторите на снимките определят правата им на ползване, с които можете да се запознаете като отворите линковете с техните имена.

снимка 1: Изглед към гр. Кувейт;
снимка 2: Пристанището за яхти на Кувейт;
снимка 3: Рибният пазар;
снимка 4: Вътре в търговски мол;
снимка 5: Аквапарк;


Забележка (натисни, за да разгърнеш)