ObikoliSveta.Net - форум за пътешествия по целия свят!

Отзиви за градове и курорти => Южна Америка => Перу => Темата е започната от: Обиколи Света в Октомври 26, 2013, 22:30:05

Титла: Куско
Публикувано от: Обиколи Света в Октомври 26, 2013, 22:30:05
Общи факти
(http://obikolisveta.net/World_Photos/Peru/Cusco/Cusco_map.png)

     Kycкo (405,8 хил. ж., 2012 г.) е високопланинско селище на 3400 м надм. вис., разположено в Югоизточно Перу, недалеч от долината Урубамба (Свещената долина) в Андите. Той е бил столица на империята на инките и е най-старият продължително населяван град на континента. Това е причината той да е археологическият център на Южна Америка и ЮНЕСКО да го включи в Списъка на световното културно наследство. Куско е красив град с добре запазена колониална архитектура, свидетелстваща за богата и изпълнена с премеждия история. Различните исторически периоди могат да бъдат доловени просто чрез една разходка по каменните улици на града. Главният площад, огласяван от съвременен нощен живот, е обграден от испански колониални сгради, издигнати директно върху положени от инките каменни основи. Днес Куско е културен център за местното индианско население в Андите - кечуа (потомци на инките). Те заедно с оцелелите постройки на инките са живото наследство от славната предколумбова империя. Куско е известен сред туристите и с още едно нещо - той е най-голямото близко селище и удобен изходен пункт за посещение на "изгубения град" Мачу Пикчу, Свещената долина на инките и останалите руини наоколо. Ежегодно е посещаван от почти 2 млн. туристи.
     Макар че официално основите на Куско са положени през 1534 г. от Франсиско Писаро, селището има много по-стара история. В периода 900 - 1200 г. сл. Хр. регионът е обитаван от народа Килке, който през 1100 г. построява крепостта Саксаюаман (ограден със стени комплекс извън Куско). Век по-късно инките разширяват владенията си и завземат крепостта. Куско става тяхна столица за периода XIII в. - 1532 г., като по това време империята на инките е определяна като най-голямата в Западното полукълбо. Те разделят града на четири квадранта, като от всеки един от тях тръгва път към съответната част от империята. След смъртта на Уайна Капак през 1527 г. империята е разделена на две части между братята Атауалпа и Уаскар. Първоначално Куско попада в сферата на влияние на Уаскар, но впоследствие се разразява гражданска война и войските на Атауалпа завладяват града през април 1532 г. в битката за Кипайпан, девет месеца преди испанците да влязат победоносно в него. Инките успяват да си върнат Куско от испанците след продължителна обсада през 1536 г. от Манко Инка Юпанки, но само за няколко дни. По време на военните конфликти много от тях умират от едра шарка.  След като разграбват Куско, испанците започват изграждането на нов град върху основите на старата столица. Те заменят езическите храмове с християнски църкви, а дворците – с колониални резиденции. Голямото земетресение през 1950 г. обаче разрушава много от старинните испански сгради, докато постройките от времето на инките оцеляват. Куско се превръща в център на испанската колонизация и в място за разпространение на християнството в региона на Андите. Не след дълго той вече е проспериращ град, благодарение на земеделието, животновъдството, добива на метали и търговията с Испания. Построяват се много църкви и манастири, както и катедрала и университет. След обявяването на независимостта на Перу през 1821 г. Куско възстановява своето влияние и се превръща в главния град в югоизточния (Андски) район на страната.

Забележителности:

Още информация: (натисни, за да разгърнеш)

Избрани снимки
(http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/93367777.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/93367777)
(http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/67332864.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/67332864) (http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/1052568.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/1052568)
(http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/20475905.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/20475905) (http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/28828378.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/28828378) Натисни за цял размер.
*Заб. Първите пет снимки са избрани от Panoramio.com или от Wikipedia, а останалите са от читатели на форума. Всички автори са изброени в забележката по-долу. Авторите на снимките определят правата им на ползване, с които можете да се запознаете като отворите линковете с техните имена.

снимка 1: Изглед към Куско;
снимка 2: Местни жители по улиците на Куско;
снимка 3: Катедралата Санто Доминго и църквата Компания де Хесус;
снимка 4: Крепостта Саксаюаман;
снимка 5: Пазар за ръчно изработени стоки;


Забележка (натисни, за да разгърнеш)