ObikoliSveta.Net - форум за пътешествия по целия свят!

Отзиви за градове и курорти => Западна Европа => Холандия => Темата е започната от: Обиколи Света в Юли 23, 2010, 16:39:29

Титла: Лайден
Публикувано от: Обиколи Света в Юли 23, 2010, 16:39:29
Общи факти
(http://obikolisveta.net/World_Photos/Netherlands/Leiden/Leiden_map.png)

     Лайден (120 хил. ж., 2012 г.) е разположен близо до атлантическото крайбрежие на Холандия, на ок. 20 км на север от Хага и на ок. 40 км на юг от Амстердам. Той се издига около предпазната дига, при която се срещат двата ръкава на р. Рейн - Ауде и Ниуе (Стари Рейн и Нови Рейн). Те навлизат в града от изток и се обединяват в неговия център. Освен тях, Лайден е пресечен от множество други малки канали, оградени с дървени кейове. Градът е известен главно с три неща: той е родното място на Рембранд, в него се намира най-старият университет в Холандия и не на последно място - той има красив исторически център (вторият по големина след този на Амстердам). Лайден е приветливо малко градче, голяма част от чието население е съставено от студенти (близо една пета). Други студентски градове в Холандия, подобно на него, са Гронинген и Делфт. Лайден притежава още и уникална архитектура, благодарение на множеството архитектурни паметници от XIII-XVII в.
     Най-старото споменаване на Лайден е от 860 г., когато той е наречен Лайтон. Основан е върху изкуствен хълм (на холандски моте), на който първо била построена крепост. През 1047 г. Лайден е плячкосан от императора на Свещената римска империя - Хайнрих III, а в началото на XIII в. е обсаден от графa на Холандия - Вилхем I, който водел гражданска война срещу своята племеничка, укривала се в него. През 1266 г. селището получава статут на град. През 1420 г., след два месеца обсада, Лайден се предава пред войските на Йохан III, граф на Бавария. Градът навлиза в период на разцвет през XVI и XVII в. Тогава бурно развитие получава тъкачната индустрия, която придобива известност с произведените тук платове. Освен нея, подем се забелязва и в развитието на печатната индустрия. През 1572 г. Лайден подпомага холандския бунт срещу испанците и изиграва важна роля по време на 80-годишната война. След няколко месечна обсада от испанските войски, градът получава търсеното спасение като сваля дигите - така корабите с провизии навлизат в наводнения град. Като награда за неговата героична съпротива, Вилхелм Орански основава Университета на Лайден през 1575 г. Легендата гласи, че на гражданите било предложено да избират за награда измежду университет или освобождаване от определени данъци, и те избрали първото. Така Лайден бързо става един от най-важните интелектуални центрове през Просвещението и Индустриалната революция. Холандската мания по лалетата през XVII в. започва от Лайден, където Каролус Клузиус донася първите луковици на непознатото дотогава цвете.

Забележителности:

Още информация: (натисни, за да разгърнеш)

Избрани снимки
(http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/4844197.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/4844197)
(http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/1637801.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/1637801) (http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/1671815.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/1671815)
(http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/1257300.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/1257300) (http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/1628354.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/1628354) Натисни за цял размер.
*Заб. Първите пет снимки са избрани от Panoramio.com или от Wikipedia, а останалите са от читатели на форума. Всички автори са изброени в забележката по-долу. Авторите на снимките определят правата им на ползване, с които можете да се запознаете като отворите линковете с техните имена.

снимка 1: По канала на р. Нови Рейн в Лайден;
снимка 2: Бившото укрепление "Гравенстеен" (сега сграда на Университета);
снимка 3: Вятърната мелница за царевица "Молен де Валк" (сега музей);
снимка 4: Старата градска порта "Морспуурт";
снимка 5: Средновековната сграда на кметството;


Забележка (натисни, за да разгърнеш)