ObikoliSveta.Net - форум за пътешествия по целия свят!

Отзиви за градове и курорти => Африка => Мароко => Темата е започната от: Обиколи Света в Август 08, 2010, 00:40:02

Титла: Фес
Публикувано от: Обиколи Света в Август 08, 2010, 00:40:02
Общи факти
(http://obikolisveta.net/World_Photos/Morocco/Fes/Fes_map.png)

     Фес (1.959 млн. ж., 2010 г.) е вторият по големина град в Мароко, разположен в северната част на страната. Той е един от четирите стари имперски града, като е бил столица на страната по време на управлението на династиите на Меренидите, Уатасидите и Алауитите и векове наред е представлявал средище на интелектуалния, политически и духовен живот. Много години Фес е бил културен център, съперничейки на големите университетски градове на Европа.
     Старият град представлява едно от най-обширните функциониращи средновековни селища в света, чиито покрити пазари се простират на повече от километър. През годините градът се е променил много малко и все още пази традиционните си „седем елемента”: джамии, медресета, сукове, фондуци (складове и борси), фонтани, хамам (турска баня) и фурна. Тесните улички са пълни със занаятчии, които създават на място и продават традиционните произведения на своя майсторлък.

Забележителности:

Натисни за цял размер. Натисни за цял размер. Натисни за цял размер. Натисни за цял размер. Натисни за цял размер.
снимка 1: Изглед към Фес; снимка 2: Входът към Медината; снимка 3: Суковете в Медината; снимка 4: Кралският дворец; снимка 5: Крепостните стени на стария град;

Забележка (натисни, за да разгърнеш)