ObikoliSveta.Net - форум за пътешествия по целия свят!

Отзиви за градове и курорти => Северна Европа => Финландия => Темата е започната от: Обиколи Света в Август 17, 2010, 15:45:31

Титла: Хелзинки
Публикувано от: Обиколи Света в Август 17, 2010, 15:45:31
Общи факти
(http://obikolisveta.net/World_Photos/Finland/Helsinki/Helsinki_map.png)

     Хелзинки (588 хил. ж., 2010 г.) е столица и най-голям град във Финландия. Той е разположен в южната част на страната, в устието на р. Вантаа на брега на Финския залив. Хелзинки е свързан с обширните си околности чрез мостове, насипи и фериботи, а морето сякаш го заобикаля отвсякъде. Финландската столица се намира почти на средата между Стокхолм и Санкт Петербург. Метрополията на Хелзинки е най-северно разположената градска агломерация в света с население над 1 млн. души. Хелзинки е известен още с прозвището си "Белият град на Севера", заради красивите стари сгради, построени през 30-те години на XIX в. в неокласически стил, за да наподобяват на тези в Санкт Петербург.
     Хелзинки е основан като търговско селище от крал Густав I Ваза през 1550 г. под името Хелсингфорш. Кралят е имал намерението да го направи конкурент на Ревал (дн. Талин), който бил град от лигата на Ханзата. Но това така и не станало, тъй като Хелзинки си останал малко градче, раздирано от бедност, войни и болести. Чумата от 1710 г. убила по-голяма част от населението на града. Построяването на морската крепост "Суоменлина" през XVIII в. спомага за подобряването на статуса на града, но истинският просперитет на Хелзинки идва, когато Русия спечелва войната с Швеция и отнема от нея Финландия. Цар Александър I премества финландската столица от Турку в Хелзинки, за да намали шведското влияние в страната. Финландия остава под руско управление до 1918 г. През 1940 г. Русия се опитва да нахлуе в нея, но войските й стигат само до линията Манхайм.

Забележителности:

Натисни за цял размер. Натисни за цял размер. Натисни за цял размер. Натисни за цял размер. Натисни за цял размер.
снимка 1: Изглед от Хелзинки; снимка 2: Сградата на парламента; снимка 3: Катедрала "Сан Николас"; снимка 4: Паметникът на Ян Сибелиус в едноименния парк; снимка 5: Място за отмора;

Забележка (натисни, за да разгърнеш)
Титла: Re:Хелзинки - настаняване
Публикувано от: Rossen в Април 19, 2011, 09:51:00
Хелзинки сам по-себе си не ми се видя като много интересен град, но ако направите комбинация Стокхолм - Хелзинки или Талин - Хелзинки, си заслужава. Във Финландия е доста скъпо, в Швеция ми се виждаше евтино в сравнение с Финландия.

На който пътува с ограничен бюджет, мога да му препоръчам хостела намиращ се в Олимпийския стадион.

За разходка препоръчвам да се вземе ферибот до някой от островите около града. В Хелзинки има хубави нощни барове и дискотеки.