ObikoliSveta.Net - форум за пътешествия по целия свят!

Отзиви за градове и курорти => Централна и Източна Европа => Румъния => Темата е започната от: Обиколи Света в Август 19, 2010, 10:13:19

Титла: Синая
Публикувано от: Обиколи Света в Август 19, 2010, 10:13:19
Общи факти
(http://obikolisveta.net/World_Photos/Romania/Sinaia/Sinaia_map.png)

     Синая (15 хил. ж., 2002 г.) е един от най-красивите румънски курорти, разположен в сърцето на планинската верига на Карпатите. Намира се на 60 км северозападно от Плоещ и на 50 км южно от Брашов. Надморската му височина не е сред най-високите за планински курорт, тя варира между 760-860 м. Около градчето се простира долината на р. Прахова, а източно от него се издига планината Бучеджи (дял от Южните Карпати). Синая е популярна дестинация за пешеходен туризъм и зимни спортове, особено за спускане със ски. Тук се намира приказният замък "Пелеш", построен от крал Карол I през XIX в. като семейна лятна резиденция.
     През 1690 г. влашкият благородник Михаил Кантакузино построява малък манастир в горното течение на р. Прахова. Нарича го "Синая", вдъхновен от своето скорошно пътуване до библейската планина Синай. Скоро около манастира възниква селище. През 60-те години на XIX в., привлечен от дивата красота на района, първият румънски крал - Карол I Хохенцолерн, решава да построи тук своята лятна резиденция. Тя впоследствие се превръща в Замъка "Пелеш" (открит е през 1883 г.). Скоро мястото става любим курорт на румънската висша класа, която започва да издига собствени луксозни вили в района. Не след дълго се появяват и впечатляващи хотели, казина, модерни ресторанти и магазини. Така до края на XIX в. Синая се превръща от малко известно селище в неофициалната лятна столица на Румъния.

Забележителности:

Още информация: (натисни, за да разгърнеш)

Избрани снимки
(http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/13046135.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/13046135)
(http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/6294956.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/6294956) (http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/5728144.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/5728144)
(http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/13631354.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/13631354) (http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/24377723.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/24377723) Натисни за цял размер.
*Заб. Първите пет снимки са избрани от Panoramio.com или от Wikipedia, а останалите са от читатели на форума. Всички автори са изброени в забележката по-долу. Авторите на снимките определят правата им на ползване, с които можете да се запознаете като отворите линковете с техните имена.

снимка 1: Изглед от Синая;
снимка 2: Замъкът "Пелеш";
снимка 3: Манастирът "Синая";
снимка 4: Хотел в курорта;
снимка 5: Път до манастира св. Ана;


Забележка (натисни, за да разгърнеш)
Титла: Re:Синая
Публикувано от: caracol в Май 23, 2011, 12:39:51
Ето и няколко полезни съвета, ако сте решили да пътувате до Синая. Има доста какво да се види, но за краткото време, за което бях там, разгледах именно двата замъка Бран и Пелеш. Пригответе си леи от България, курсът е горе-долу 2 леи за 1 лв. Преминаването на границата става само с лична карта, трябва и зелена карта за колата, въпреки че никъде не ни я поискаха. На влизане в Румъния се дават 12 лв. такса за моста, а на връщане за влизане в България - 25 леи. Задължително си запазете 25 леи, защото не взимат левове или евро!

Първото нещо, което трябва да направите в Румъния от първата бензиностанция, е да си купите винетка (седмичната е около 12 леи). Пътят от границата до Синая е около 250 км, асфалта е перфектен, но на места движението е доста натоварено и не може да се кара бързо. Отнема около 3-3,5 часа от границата. Пътят, който е за предпочитане, минава по околовръстното на Букурещ и оттам се хваща пътя за Pitesti, не го бъркайте с Ploesti, защото е в друга посока. Пътят от Букурещ до Pitesti е изключително натоварен, но е приятен за каране. След Pitesti търсите табела Брашов. Синая е на около 60 км преди Брашов. Друго, което може би ще е полезно - има доста газ станции, като газта е около 2,8 леи или 1,4 лв., т.е. няма голяма разлика.

В Синая видях двореца Пелеш - уникално красив. Таксата за възрастни за първия етаж е 20 леи, за първия и втория (по спомен) 50 леи, а за разглеждане на целия замък (пак по спомен) 70 леи. Аз платих само за първия етаж. Когато влизате си обувате едни терлици върху обувките :) Другото, което за мен е най-тъпото, е, че се плаща 30 леи, ако искате да снимате с апарат и то без светкавица. Ако правите видео е повече пари. За светкавицата разбирам, може да пречи на експонатите, ама за снимка не можах да го разбера, но Румънците са нагли хора. Вътре е уникално красиво, всичко е от дърво и се съхранява като в музей при постоянни температури. Другия път ще обиколя целия дворец.

До двореца Пелеш се намира и другият дворец - "Пелишор", който само видях отвън. Оттам тръгнахме за Бран - от Синая продължихме на север и карахме към Брашов. След около 20-тина км има отбивка за Бран. Пътят е с доста завои, но е широк и асфалта е пефектен. В това отношение румънците са мноооого напред. По пътя има уникални планински гледки, областта е Трансилвания :) Навсякъде има табели, които ще ви отведат до замъка на Дракула. Отвън е доста митичен, но да Ви кажа честно бях малко разочарован, очаквах повече от замъка, а то дори не се знае там ли е живял Влад Цепеш...

Входът и тук е 20 леи, който има клаустрофобия да не влиза, доста е тясно - с всички хора вътре е голяма лудница. Тук може да снимате на воля :) Долу под самия замък има доста магазинчета за сувенири и всякакви джунджурии. Общо взето Трансилвания е уникално място, на което ще отида задължително втори път, но поне за 3-4 нощувки (сега бях с една :)). Нощувката беше в семеен хотел, много уютен и на добра цена: стая за 4-рима души беше 40 евро, по 20 лв. на човек (това е в Синая).

Ако мислите да пътувате с кола, било то от София или като мен от Бургас, непременно пишете един ден в път, защото разстоянието от Бургас е около 500 км, но се взима за около 8-9 часа.
Титла: Re:Синая
Публикувано от: ixikot в Май 23, 2011, 15:24:18
   Caracol, можеш ли нещо да кажеш (напишеш) за румънските катаджии? Чувал съм, че са много алчни и корумпирани, особено към чужденци (българи). И още нещо: как изглеждат румънските села в сравнение с българските, има ли много цигани? Благодаря предварително!
Титла: Re:Синая
Публикувано от: caracol в Май 23, 2011, 19:45:16
Ами доколокото знам циганията е доста по на север към Молдова там са супер бедни ,но в трансилвания все едно си в някой австрийски или германски планински курорт.Полицаи ме спряха в Синая бях влязъл в непозволена улица каза ,че съм за глоба но не ми писа очакваше да му бутна нещо .Нищо не му бутнах просто си тръгнах,а по пътя имаше доста полицейски коли просто карайте в рамките на нормалното .
Титла: Re:Синая
Публикувано от: sladurka в Юли 09, 2011, 14:31:51
 За Замъка Пелешор, Манастира Синая  каква такса се заплаща?