ObikoliSveta.Net - форум за пътешествия по целия свят!

Отзиви за градове и курорти => Западна Европа => Германия => Темата е започната от: Обиколи Света в Септември 05, 2010, 11:13:47

Титла: Регенсбург
Публикувано от: Обиколи Света в Септември 05, 2010, 11:13:47
Общи факти
(http://obikolisveta.net/World_Photos/Germany/Regensburg/Regensburg_map.png)

     Регенсбург (136 хил. ж., 2010 г.) се намира в немската провинция Бавария, на мястото, където се сливат реките Дунав и Реген. Това е на един от най-северните завои на Дунав, в близост до Баварската гора. Наричан бисера на средновековна Бавария, огромният средновековен център на Регенсбург е включен в Списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство. За разлика от доста други германски градове, той е пощаден от най-жестоките бомбардировки на съюзниците и не му се налага да възстановява изгубено архитектурно наследство. Изгубва обаче романската църква „Обермюнстер” (оцелява само камбанарията), но пък Старият град (Алтщат) остава напълно непокътнат. В града са запазени доста от древните му постройки, сред които и римски останки като източната кула на Преторианската порта. Богатата архитектура от XI – XIII в. определя характера на Стария Регенсбург, където забележителни старинни църкви, кули и кметството от XIV в. допълват лабиринта от тесни улички, високи къщи, манастирски останки и здрави укрепления. Тук има и запазен манастир от VIII в. Регенсбург е също така и напълно модерен град (разпрострял се далеч от стария център), оживено речно пристанище и магистрален възел с развита индустрия.
     Районът на Регенсбург е бил заселен още от Каменната ера. Най-старото запазено име на селището е келтското Радасбона. През 90 г.сл.Хр. тук е издигната римска крепост. През 179 г., по време на управлението на император Марк Аврелий, римляните построяват укрепен град с името Кастра Регина (крепост до р.Реген) за Трети италийски легион. От около 530 г. до първата половина на XIII в. Регенсбург е столицата на Бавария. По време на управлението на Карл Велики през VIII в. той е един от важните градове в неговата империя. През XII в. се построява Каменният мост над Дунав, който се превръща в основен търговски маршрут на стоки между Венеция и Северна Европа. Така започва "Златната епоха" на Регенсбург като град на богати фамилии търговци, която го превръща в културен център на Южна Германия. През XIII в. той става Свободен имперски град, а през следващите векове и един от основните градове на Свещената римска империя.

Забележителности:

Още информация: (натисни, за да разгърнеш)

Избрани снимки
(http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/5100619.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/5100619)
(http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/12295556.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/12295556) (http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/157670.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/157670)
(http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/34325127.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/34325127) (http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/1183393.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/1183393) Натисни за цял размер.
*Заб. Първите пет снимки са избрани от Panoramio.com или от Wikipedia, а останалите са от читатели на форума. Всички автори са изброени в забележката по-долу. Авторите на снимките определят правата им на ползване, с които можете да се запознаете като отворите линковете с техните имена.

снимка 1: Изглед към Регенсбург от Каменния мост;
снимка 2: Площад Хайдплатц;
снимка 3: Катедралата "Регенсбургер Дом";
снимка 4: Площад Арнулсплатц;
снимка 5: р.Дунав до Регенсбург;


Забележка (натисни, за да разгърнеш)