ObikoliSveta.Net - форум за пътешествия по целия свят!

Отзиви за градове и курорти => Централна и Източна Европа => Полша => Темата е започната от: Обиколи Света в Септември 30, 2010, 12:12:11

Титла: Варшава
Публикувано от: Обиколи Света в Септември 30, 2010, 12:12:11
Общи факти
(http://obikolisveta.net/World_Photos/Poland/Warsaw/Warsaw_map.png)

     Варшава (1,777 млн. ж., 2011 г.) е столицата на Полша, разположена на брега на р. Висла, на ок. 260 км южно от Балтийско море и на ок. 300 км северно от Карпатите. В много отношения Варшава е едно чудо - наричат я "Град Феникс", тъй като се възстановява от изключително тежките разрушения по време на Втората световна война (86 процента от сградите й са разрушени). Постройките обаче са построени отново там, където са били, като по този начин са възродени и историята на града, и неговият дух. Вътрешният град (Шродмиешче) включва красивия Стар град (Старе място) със старинните дворци, площади и павирани улички с къщи от XVII и XVIII в. и скупчените като мавзолеи блокове на сталинската архитектура около Площада на конституцията. Лишени от някогашния си заплашителен вид, днес хората гледат на тях със симпатия, като на останки от миналото. Чувството за хумор и неподправеният чар, излъчвани от младежката енергия на този град, в който една пета от населението е под 20-годишна възраст, превръща Варшава в забавно за посещение място. Градът с право претендира за място сред големите столици и прави това интелигентно, със стил и доста елегантно.
     Първите укрепени селища на територията на днешна Варшава са били Брьодно (IX-X в.) и Яздьов (XII-XIII в.). Те обаче са плячкосани, поради което се построява ново селище (ок. 1300 г.) на мястото на малко рибарско селце, наречено Варшова, от което се развива съвременният град. През XIV в. селището става столица на херцозите от Масовия. Неговата икономика по това време се основавала на занаятите и търговията. След прекъсването на династията на местните херцози, градът е включен в територията на Полската корона през 1526 г. Той става нейна столица през 1596 г., когато крал Сигизмунд III Ваза премества от Краков резиденцията си във Варшава. Градът е избран и за столица на Полско-литовската държава (Жечпосполита), тъй като има централно местоположение между нейните две стари столици - Краков и Вилнюс. Последният полски крал - Станислав Август Понятовски, превръща Варшава в център на култура и изкуство, което спечелва на града прозвището "Париж на Изтока". Варшава е столица на Полско-литовската държава до 1795 г., когато градът е анексиран от Прусия, за да стане административен център на провинция Южна Прусия. През следващия век Варшава попада под влиянието и контрола на Руската империя. След края на Първата световна война, през 1918 г., се създава независимата Полска държава и Варшава е избрана за нейна столица.

Забележителности:

Още информация: (натисни, за да разгърнеш)

Избрани снимки
(http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/5352282.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/5352282)
(http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/5336981.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/5336981) (http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/39654581.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/39654581)
(http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/60383583.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/60383583) (http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/52052041.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/52052041) Натисни за цял размер.
*Заб. Първите пет снимки са избрани от Panoramio.com или от Wikipedia, а останалите са от читатели на форума. Всички автори са изброени в забележката по-долу. Авторите на снимките определят правата им на ползване, с които можете да се запознаете като отворите линковете с техните имена.

снимка 1: Изглед от Варшава;
снимка 2: Централното авеню "Краковски Пшедмиесче";
снимка 3: Дворецът на културата и науката;
снимка 4: Варшавският барбакан (укрепена предна порта);
снимка 5: Дворецът Лажиенки ("Дворецът върху водата");


Забележка (натисни, за да разгърнеш)
Титла: Re: Варшава
Публикувано от: Kemileva в Септември 16, 2015, 11:06:53
Тъй като съм пътешественик по душа, и тази година не пропуснах да обиколя из Европа. Спрях се на едно красиво място - полската столица Варшава. И останах много очарована от видяното и преживяното. На първо място искам да отбележа, че в Полша е изключително евтино.Пътувах, нощувах и се храних буквално за нищожни пари. За 4 нощувки платих около 120 лв за двойна стая. Естествено нямах четиризвезден лукс, но аз предпочитам да разглеждам света навън, вместо да се затварям по хотелите.
Посетих Новия и Стария град на Варшава - исторически места, които задължително трябва да се видят. "Старе място" е до река Висла и носи много, много красота. Наистина полската столица е един изключителен град, който успява да се възстанови след разрушенията от Втората световна война. Влезох и в Двореца, който към днешна дата е превърнат в музей.
Поляците са големи патриоти,но нямат лошо отношение към другите националности. Пътувайки в едно такси, шофьорът ми обясни, че във Варшава има три български ресторанта. Обаче аз предпочетох да опитам националната им кухня. Много вкусотии изпробвах, но като че ли най-най вкусни ми бяха джоланите с кисело зеле, сладкишите и една специална салата, на която забравих името. За четирите дни опитах почти всичко и съм доволна  ;D
Ако искате да прекарате няколко хубави дни из Европа, то аз ви препоръчвам Варшава. С малък бюджет, за един уикенд, бихте могли да разгледате повечето забележителности,и да се впишете в този град, запазил духа си, дори и след тежките военни години.