ObikoliSveta.Net - форум за пътешествия по целия свят!

Отзиви за градове и курорти => Централна и Южна Азия => Узбекистан => Темата е започната от: Обиколи Света в Октомври 17, 2010, 15:55:52

Титла: Шахрисябс
Публикувано от: Обиколи Света в Октомври 17, 2010, 15:55:52
Общи факти
   На 9 април 1336 г. Тамерлан – един от най-големите завоеватели на света – се ражда недалеч от град Кеш, на 100 км от Самарканд. Неговият път започва с пасане на овце и завършва с изграждането на световна империя, просъществувала в продължение на 500 години и която в апогея си се простира от Югозападна Турция, през цяла Средна Азия, чак до Индия и Китай. Владетелят прави Самарканд своя столица, но не забравя и Кеш. Той заповядва там да бъде построен двореца Aк-Сарай (Белия дворец) – шедьовър на архитектурата, чието строителство продължило 25 години. Освен това град Кеш бил преименуван на Шахрисябс (Зеления град).
   През XVII в. голяма част от града е унищожена от емира на Бухара, Абдула Хан, но много от историческите му забележителности са се запазили, в това число и смайващата мозаечна порта на Ак-Сарай, оцветена в синьо, бяло и злато. Над входа са изписани думите: „Ако се съмнявате в силата ни, погледнете нашите постройки”.
   Мавзолеят, който Тамерлан издига за двама от синовете си, починали преди него, представлява изключителен образец на архитектурата от XIV век. В града се издига и мавзолеят, построен от Тамерлан за него самия, макар че по-късно е погребан в Самарканд.
   Шахрисябс (53 000 ж., 1991 г.) се намира встрани от главните туристически маршрути. Местните хора водят скромно съществуване сред славните останки от миналото на града. Можем само да се надяваме, че откакто селището е включено в паметниците на световното културно наследство, населението ще се замогне икономически, без това да наруши уникалния характер на стария град.
Забележителности:
     Кук Гумбос (Синият купол);
     Дорут Тиловат (Домът на медитацията);
     Мавзолеят на Шамсидин Кулял;
     Джамията „Хазарахти Имам”;
     Кервансараят Кобу и джамията „Малик Аждар”.
Интересно: През XIX в. Шахрисябс се превръща в прочут център на бродерията като съперник в това изкуство на Бухара; образци от тези бродерии могат да се видят в много музеи по света и обикновено се продават на много високи цени по аукционите за произведения на изкуството.