ObikoliSveta.Net - форум за пътешествия по целия свят!

Отзиви за градове и курорти => Западна Европа => Белгия => Темата е започната от: Обиколи Света в Юли 05, 2010, 22:40:41

Титла: Брюксел
Публикувано от: Обиколи Света в Юли 05, 2010, 22:40:41
Общи факти
(http://obikolisveta.net/World_Photos/Belgium/Brussels/Brussels_map.png)

     Брюксел (1.126 млн. ж., 2010 г.) е столица на Белгия, разположен в централната част на страната. Градът обаче може да се нарече и "столицата на Европа", тъй като тук се намира седалището на Европейския съюз (ЕС), а така също и на Северноатлантическия пакт (НАТО). Огромното многообразие на работещите тук чужденци (от всички държави-членки на ЕС) е причината за космополитния характер на Брюксел. Въпреки своя "официален" статут, градът е изключително популярна туристическа дестинация. Неговият символ е статуята на пикаещото момченце "Манекен Пис", което може да бъде видяно облечено в някой от 800-те си различни костюма. Други популярни символи на Брюксел са гофретите, шоколадът и бирата. Сред най-впечатляващите забележителности на града е централният площад - Гран Плас, който представя разкоша на испанските монарси, под чиято власт някога е била страната.
     Брюксел е основан ок. 979 г. на един от островите на р. Сена. Заради разположението си на един от главните търговски пътища между Брюж, Гент и Кьолн, селището бързо се разраства и става търговски център. Когато градът достигнал население от 30 хил. ж., околните блата били пресушени, за да се освободи допълнително място. През XV в. Брюксел става столица на Бургундия, което води до разцвет на икономиката. След като Южните Нидерланди, в които влиза Брюскел, успяват да отхвърлят управлението на испанци, французи и хабсбурги, те са обединени със Северните Нидерланди. Скоро обаче назрява напрежение между католическия Юг, говорещ френски, и протестантския Север, говорещ нидерландски. Не след дълго Белгийската революция довежда до отделянето на Белгия от Обединено кралство Нидерландия. Едва след края на Втората световна война обаче Брюксел се превръща в център на международната политика и външни отношения.

Забележителности:

Още информация: (натисни, за да разгърнеш)

Натисни за цял размер. Натисни за цял размер. Натисни за цял размер. Натисни за цял размер. Натисни за цял размер.
снимка 1 и 2: Гран Плас; снимка 3: Кралските дворци; снимка 4: Катедралата "Нотр Дам"; снимка 5: Тройната арка;

Забележка (натисни, за да разгърнеш)
Титла: Re:Брюксел
Публикувано от: Antonia в Април 19, 2011, 15:11:18
Брюксел е интересно съчетание на град с история, малки старинни и уютни улички, по които се носи аромат на гофрети и шоколад и модерният град, в които се намират сградата на НАТО, Европейската комисия, Европейския парламент. Всеки е чувал за брюкселска дантела, брюкселско зеле и прочутия брюкселск шоколад. Един от символите на града е  Атомиума, интересна конструкция на клетка на железен кристал, може да се види възстановка на битката при Ватерло, имат си пикла и пикльо. Голяма часто от населението на града са чужденци, заради институциите базирани там. Ако решите да посетите Брюксел има хостели на достъпни цени в центъра на града, а пътната им инфраструктура е много добре развита и позволява да съчетаете и пътуване до съседен град или държава за отрицателно време. Аз съчетах Антверпен - Амстердам и за два часа бях в Холандия.