ObikoliSveta.Net - форум за пътешествия по целия свят!

Отзиви за градове и курорти => Западна Европа => Белгия => Темата е започната от: Обиколи Света в Юли 05, 2010, 22:41:17

Титла: Брюж
Публикувано от: Обиколи Света в Юли 05, 2010, 22:41:17
Общи факти
(http://obikolisveta.net/World_Photos/Belgium/Bruges/Bruges_map.png)

     Брюж (117 хил. ж., 2006 г.) е разположен във фламандската част на Белгия. Местните хора го наричат Брюге. Градът е пресечен във всички посоки от канали, оградени от павирани улици и симпатични къщи с фронтони. Той е един от най-красивите и запазени средновековни градове. Неговият исторически център е сред най-популярните паметници на ЮНЕСКО от списъка на Световното културно наследство. Той заема площ от 430 хектара, а по форма наподобява овал. Заедно с някои други северни канални градове, като Амстердам, Брюж често е наричан "Венеция на Севера". Благодарение на своето пристанище, Брюж има голямо икономическо значение за Белгия - за известно време в миналото той е бил основният търговски център в света. Брюж е едно от най-посещаваните от туристите места в Белгия. Обявен е за европейска столица на културата през 2002 г., заедно със Саламанка.
     Първите укрепления на територията на днешен Брюж са построени от Юлий Цезар през I в.пр.Хр., а през IX в. те са подсилени от графа на Фландрия - Балдуин I. През 1128 г. Брюж получава статут на град, което довежда до построяването на нови стени и канали. Започва да се развива вълнената тъкачна индустрия, което довело до създаването на специални пазари за вълна и дрехи. Постепенно кораби на Лигата на Ханзата започнали да изпълват пристанището на Брюж, което скоро трябвало да бъде разширено. През 1277 г. тук акостира първата търговска флота от Геноа, което отворило вратите на Брюж за търговия със Средиземноморието и Леванта. През 1309 г. отворила борсата (предполага се, че това е първата фондова борса в света). След 1500 г. обаче каналът Цвин, който осигурявал така важната връзка на града с морето, започнал да се запушва. Това довело до упадъка на Брюж в полза на Антверпен. През XVII в. славната дантелена индустрия също изчезнала от града. През последната половина на XIX в. Брюж се превръща в една от първите туристически дестинации в света, привличайки заможни английски и френски туристи. Днес градът възвръща миналата си слава благодарение на туризма.

Забележителности:

Натисни за цял размер. Натисни за цял размер. Натисни за цял размер. Натисни за цял размер. Натисни за цял размер.
снимка 1: Плаца дел Меркадо; снимка 2 и 3: Разходка по каналите на града; снимка 5: Замъкът Тилегем;

Забележка (натисни, за да разгърнеш)
Титла: Re:Брюж
Публикувано от: Antonia в Април 27, 2011, 20:08:03
    Брюж е едни от най-очарователните градове в Европа със запазен средновековен стил. Казват му "Северната Венеция" заради каналите, които минават през града. Съставен от павирани тесни улички, по които типично по белгийски се носи мирис на гофрети и шоколад. Съветвам всеки да пробва шоколада от местните занаятчии - страхотен е!
   Можете да разгледате града за един ден, даже няколко пъти, особено ако се възползвате от разходка по каналите или с карета из романтичните улички. До Брюж се стига с влак от Брюксел, а билета важи 24 часа. Ако пътувате в Белгия задължително трябва да посетите Брюж, столицата на Фландрия / един от трите региона на Белгия/.
   Препоръчвам го за влюбени двойки, заради романтиката, която ще разкрие пред посетителите си. :-*
Титла: Re:Брюж
Публикувано от: Петър в Април 17, 2012, 12:26:08
Брюж е един от най-красивите и интересни от туристическа гледна точка градове не само в Белгия, но и в цяла Европа. Не случайно наричат Брюж "Северната Венеция", доколкото каналите са неизменна част от неговия исторически център. Постоянно се организират разходки с лодка, на които екскурзоводи разказват на няколко езика за архитектурата и историята на различните сгради и мостове, покрай които преминават лодките.

Центърът на Брюж е много компактен - тук на малка площ могат да се разгледат всички забележителности на града. Внимание заслужават и многобройните работилници за производство на шоколад - друго от нещата, с които е известен Брюж. Шоколадът се прави ръчно от майстори-сладкари, които го отливат в изящни форми. Продават се също така шоколад на блокчета, бонбони и др. вкусотии.

Много приятно се изненадах, че докато разхождайки се по тесните улички на градчето и преминавайки покрай скъпи бутици забелязах магазинче за парфюми на една от известните български фирми :)