ObikoliSveta.Net - форум за пътешествия по целия свят!

Отзиви за градове и курорти => България => Възрожденски => Темата е започната от: Обиколи Света в Ноември 14, 2010, 23:59:31

Титла: Ловеч
Публикувано от: Обиколи Света в Ноември 14, 2010, 23:59:31
Общи факти
(http://obikolisveta.net/World_Photos/Bulgaria/Lovech/Lovech_map.png)

   Ловеч е град в Централна България, намиращ се на границата между Стара планина и Дунавската равнина. Градът се разпростира на двата бряга на р.Осъм. На изток Ловеч е обграден от 250-метрово плато, върху което се намира паркът "Стратеш", завършващо с архитектурно историческия резерват "Вароша" на юг, живописно заобиколен от хълма "Хисаря" и парка "Баш Бунар".

Забележителности:

Натисни за цял размер. Натисни за цял размер. Натисни за цял размер. Натисни за цял размер. Натисни за цял размер.
снимка 1: Изглед към Ловеч (квартал "Вароша"); снимка 2: Автентични къщи в квартал "Вароша"; снимка 3: Покритият мост; снимка 4: Ловешката крепост; снимка 5: Пещерата "Съева дупка";

Забележка (натисни, за да разгърнеш)
Титла: Re: Ловеч
Публикувано от: deskita в Декември 11, 2014, 17:27:26
        Посетихме Ловеч през май. Времето беше чудесно. Първата ни цел беше Покритият мост, който първоначално е проектиран и построен от Колю Фичето, но след опожаряването му, е изграден отново от железобетон от арх. Олеков. Мостът свързва новия Ловеч с възрожденската част- кв.“Вароша“. Много трудно успяхме да си намерим място за паркиране. Пообиколихме доста. Намерихме паркинг във възрожденската част. Преди входа на моста откъм кв.“Вароша“   има павиран площад. Изцяло е обграден от приятни заведения за бързо хранене и кафенета, предлагащи разнообразен асортимент от аламинути, десерти и кафе.
   Минахме орез портала на моста и ни лъхна аромата на старо дърво. От двете ни страни бяха разположени кокетни магазинчета, наречени дюкяни. Повечето предлагаха сувенири. Има бижутерски дюкян, в който се предлагат много красиви сребърни бижута със скъпоценни и полускъпоценни камъни. Голям интерес представлява малката сладкарничка, в която сервират прочутото бяло сладко, уникална баклава и захарни фигурки. Предполага се досещате, че основните посетители бяха децата. В края на моста, преди да навлезем в съвременната част на града, има дюкян, който предоставя велосипеди под наем. Разходката ни продъжи по централния площад.
   Още по- инетересни бяха следващите забележителности, които посетихме. Във възрожденския квартал е разположен паметника на Васил Левски. Фигурата е огормна. Има монтирани пейки край паметника и спокойно можете да поседнете и да го разгледате, както и да се полюбувате на Ловеч отвисоко.
   Непосредствено до паметника е Ловешката средновековна крепост. Има символична такса за вход. Историческите документи свидетелстват, че тук през 1187г. е подписан мирниат договор между Византия и България. Така се признава Втората българска държава. Крепостната стена е доста висока. Разбира се, реставрирана е. Минахме през голяма порта. От кулите се разкрива невероятна панорамна гледка към града. На мястото, където е била църквата в крепостта има огромен кръст.
   След крепостта посетихме зоологическата градина. Намира се в парка „Стратеш“. До него се стига с кола. Беше много забавно. Отново платихме входна такса, но не е по- висока от таксите на останалите зоокътове в страната. В замяна, обаче видяхме голямо разнообразие от животински видове- камили, лами, различни видове маймуни, леопард, лъв, мечки, щрауси, бизони, азиатски кон. Заредихме се с огромна доза добро настроение и потеглихме обратно към дома.