ObikoliSveta.Net - форум за пътешествия по целия свят!

Отзиви за градове и курорти => Северна Америка и Карибският басейн => САЩ => Темата е започната от: Обиколи Света в Декември 03, 2010, 15:58:45

Титла: Ню Йорк
Публикувано от: Обиколи Света в Декември 03, 2010, 15:58:45
Общи факти
(http://obikolisveta.net/World_Photos/USA/New_York/New_York_map.png)

     Ню Йорк (8.175 млн. ж., 2010 г.) е разположен върху голямо естествено пристанище на атлантическото крайбрежие в североизточната част на САЩ, оформено от устието на р. Хъдсън. Заедно със своите предградия (т. нар. Голям Ню Йорк), той съставлява най-гъсто населената и голяма агломерация в страната и една от най-големите в света (над 22 млн. жители). Иначе същинският Ню Йорк е съставен от пет района – Бруклин, Бронкс, Манхатън, Куинс и Стейтън Айлънд. Градът има огромно влияние върху световната търговия, финанси, наука, мода, развлечения и още много други сфери. Като седалище на ООН, Ню Йорк е важен център и на международната политика. Толкова много забележителности и възможни развлечения има тук, че за да се обиколят всички може да е необходима и година. Това е така, защото в Ню Йорк се намират някои от най-известните музеи на планетата, някои от най-забележителните туристически атракции, най-добрите места за развлечение, най-хубавите ресторанти и нощни клубове, към които трябва да се добави и възможно най-смесеното в културно отношение население, произхождащо от всички точки на земята (тук се говорят над 800 езика - повече от всяко друго място в света).
     Европейците за пръв път стъпват тук през 1524 г., а през 1614 г. холандците основават Нови Амстердам, преименуван след превземането му от англичаните през 1664 г. на Нов Йорк (Ню Йорк).  Въпреки че Втората англо-нидерландска война завършва година по-късно с успех за холандците, те оставят Нови Амстердам на Англия в замяна на стратегически важния остров Рьон в Малайския архипелаг. По време на британското управление значението на Ню Йорк като търговско пристанище постоянно нараства и така градът постепенно се превръща в един от най-важните градове на Северна Америка. Той е столица на Съединените щати от обявяването на независимостта през 1785 г. до 1790 г. Оттогава той се превръща в града с най-голямо население в САЩ. В пристанището пристигат милиони имигранти от цял свят, които от 1886 г. са посрещани там от Статуята на свободата. Благодарение на тях Ню Йорк бързо се разширява. През 1883 г. е завършен Бруклинският мост, свързващ Манхатън с тогава самостоятелния град Бруклин. През първата четвърт на XX в. Ню Йорк се превръща в световен търговски и индустриален център, и задминава Лондон по население. След Голямата депресия в Ню Йорк са построени едни от най-високите небостъргачи в света като Емпайър Стейт Билдинг, които и досега са архитектурни шедьоври.

Забележителности:

Още информация: (натисни, за да разгърнеш)

Забележка (натисни, за да разгърнеш)
Титла: Re:Ню Йорк
Публикувано от: mira в Октомври 01, 2012, 11:37:50
В Ню Йорк сте, било то по работа или на екскурзия, непременно посетете Пето Авню – най-голямата търговска улица в града. Освен огромните магазини за пазаруване, тук ще видите и множество забележителности като обществената библиотека, която е съхранила книги от различни епохи. На Пето Авеню се намира най-високата сграда на Ню Йорк - Емпайър Стейт Билдинг, която е снимана в множество филми. Тук се намира и Рокфелер Център, както и още много други интересни по своята индивидуалност сгради.

Пето Авеню е една от най-скъпите улици в света - тук има бутици с невероятно високи цени, а всеки предприемач, залагащ на реномето си, има магазин на нея. Струва си да се обходи тази скъпа улица, макар и нищо да не купувате, пък и за зяпане пари няма да ви искат.

Докато сте в „Голямата ябълка“, както често наричат Ню Йорк, не бива да изпускате и посещение на финансовия район Уолстрийт. Той се простира от Бродуей до Саут Стрийт в Манхатън и представлява улица, дълга осем пресечки. Уолстрийт е домът на Нюйоркската фондова борса (NYSE), тук са седалищата и на много други финансови борси. NYSE е изградена в неокласически стил и има внушителни размери.

Архитектурата на Уолстрийт е в стила на т.нар. Позлатена ера (Gilded Age), но се среща и малко от стила арт деко. Общо взето оформлението на района не следва модела на правоъгълна решетка, типична за останалата част на Манхатън, а уличките са предимно къси и тесни. Те са очертани от двете страни от някои от най-високите сгради в града, като така се създава усещане, че човек се намира измежду величествени „изкуствени каньони“.
Титла: Re: Ню Йорк
Публикувано от: Петър в Май 11, 2018, 15:45:25
В този блог може да прочетете синтезирано описание с практически съвети на 100 забележителности, които се препоръчва да посетите в Ню Йорк: https://www.your-rv-lifestyle.com/best-things-to-do-in-new-york.html