Автор Тема: Язд  (Прочетена 555 пъти)

Неактивен Обиколи Света

  • Глобален модератор
  • Почетен пътешественик
  • *****
  • Публикации: 881
  • Положителен рейтинг: 19
    • Профил
Язд
« -: Октомври 12, 2010, 12:21:48 »
Основни факти
   Разположен в планините на Централен Иран, в долина, висока 1215 м, странният град Язд (434 000 ж., 2005 г.) е не само един от най-изящните образци на пустинната архитектура в света, но и център на немюсюлманския религиозен култ. Писаната история на града ни връща 3000 години назад. Заради отдалеченото му положение в пустинята той до голяма степен е пощаден от опустошението и катаклизмите на войната, за сметка на което се превръща в спасително убежище, в което хората мигрират по време на вълнения.
   Някога градът бил център на езотеричния култ, подслон за мистици и гностици, като 5-10 % от населението и досега са зороастрийци – стара иранска религия, предшественик на всички големи монотеистични вярвания. Когато ислямът става държавна религия в Персия, зороастрийците от Язд избягват насилственото покръстване, заплащайки данък. В техния „Аташкаде” (Храм на огъня) гори огън, който се поддържа непрекъснато от 470 г. сл.Хр. – цели 1530 години! А в покрайнините на града е Кулата на мълчанието, където биват оставяни мъртъвците.
   Язд има най-голямата система от „канати” в света – изобретена в Иран технология за водоснабдяване, която впоследствие се разпространява из всички пустинни райони и се използва и до днес. Доста от къщите разполагат с „бадгири” (ветроуловители), които да ги поддържат студени и да ги проветряват, както и „яхчали” – нещо като примитивни хладилници. Почти всички къщи са изградени от кирпич – непечени тухли, направени от пясък, глина, слама и тор.
   Язд е известен със своите копринени тъкани, керамиката и магазинчета за сладки неща. Базарите на Язд са вероятно най-подходящите места за купуване на коприна, кашмир и брокат.
Забележителности:
     Средновековните градски стени;
     Джамията „Амир Чакмак” – има красива калиграфия на портала и „мехраб” (ниша, сочеща посоката към Мека);
     Джамията „Джамех” от XIV в. – има великолепен мозаечен купол, но е по-известна с портата си с кули – най-високият портал в Иран;
     Музеят на Язд;
     Гробницата на дванадесетте имами (XII в.);
     Мавзолеят на Сайед Рок ад Дин;
     „Баг-е Дховлат” – красива къща с цветни прозорци и с градина;
     „Зендан-е Искандер” (тъмницата на Александър);
     „Чак Чак” – важен зороастрийски храм на 52 км от Язд.

Грешка!

Call to undefined function mysql_connect()

Untitled Document