Автор Тема: Антигуа  (Прочетена 800 пъти)

Неактивен Обиколи Света

  • Глобален модератор
  • Почетен пътешественик
  • *****
  • Публикации: 881
  • Положителен рейтинг: 19
    • Профил
Антигуа
« -: Декември 08, 2010, 15:28:17 »
Общи факти
     Ако трябва с една дума да характеризираме Антигуа (Ла Антигуа Гуатемала), това е думата барок. Селището (33 000 ж., 2002 г.) възниква под името Сантяго де лос Кабайерос. През 1776 г. е разрушено от земетресения и е изоставено от жителите. През изминалите от основаването му две столетия е столица на губернатора на испанската колония Гватемала. Градът се мести два пъти – първия път заради въстание на местното население, а втория – заради наводнение, което го затрупва с тиня. И двете предшественички на Антигуа като столици са наречени на името на св. Яков (Сантяго). През 1979 г. старият град е обявен от ЮНЕСКО за паметник на световното културно наследство.
     Наоколо се издигат три вулканични върха – Волкан де Агуа, Акатенанго и действащият Волкан де Фуего.
     Сред архитектурните забележителности на първо място трябва да споменем Паласио де лос Капитанес Генералес и катедралата. В днешния си вид тя представлява възстановка на част от първоначалната сграда, завършена през 1680 г. и преустройвана няколко пъти. Руините на останалите й части са открити за посещение на туристите. Същото се отнася и за Паласио де лос Капитанес Генералес, който в миналото е представлявал много по-обширен архитектурен комплекс. Сградата на Градския съвет (Аюнтаменто), намираща се на централния площад срещу споменатите две сгради, е една от малкото запазили се почти непокътнати след земетресението през 1773 г. Днес в нея се намират Мусео де Сантяго и Мусео дел Либро. В старите университетски постройки до катедралата пък се намира Мусео де Арте Колониал.
     И на други места в града стърчат руините на старинни сгради, повечето от които са покрити от дива лоза, включително и старият капуцински манастир със самостоятелните си килии за новопостъпващите монаси и тайнствената подземна зала. Една от най-красивите църкви в града е „Ла Мерсед", чиято фасада е покрита с оцветени гипсови орнаменти.
     Антигуа е красив град с големи открити площади, прекрасна архитектура и импозантни старини. Тя запазва старинната си атмосфера и си заслужава да бъде посетена от всички, които обичат барока.
Забележителности:
     Фонтанът със сирените на Пласа де Армес;
     Манастирът „Санта Клара”;
     Тържествата по време на Великите пости и на Страстната седмица, особено процесията на Разпети петък.
Интересно: В района все още стават катастрофални земетресения, поради което градът няколко пъти е разрушаван и строен наново.

Грешка!

Call to undefined function mysql_connect()

Untitled Document