Автор Тема: Шираз  (Прочетена 874 пъти)

Неактивен Обиколи Света

  • Глобален модератор
  • Почетен пътешественик
  • *****
  • Публикации: 881
  • Положителен рейтинг: 19
    • Профил
Шираз
« -: Август 04, 2010, 00:03:17 »
Основни факти
   Шираз (1 256 000 ж., 2005 г.), столица на Персия през XVIII в., е един от най-романтичните градове в света, известен като „Градът на поезията, виното и розите”. Тук са и мавзолеите на двама от най-великите персийски поети – Хафиз и Саади. На този на Саади са изписани думите „От гроба на сина на Шираз излиза парфюмът на любовта – нека да ухае още хиляда години след смъртта му”, докато поемата, изсечена на гроба на Хафиз, започва с думите: „Седни край гроба ми и донеси музика и вино...”
   Градът е разположен на 1600 м височина в подножието на Загроската планина – област, където се отглеждат плодове и хубаво грозде. Първото вино в света е открито тук в оригиналните му глинени делви – на около 7000 години е! Шираз е градът на парковете и дърветата, красивите сгради и широките сенчести булеварди. Пътят от летището до града е опасан с розови лехи, подсказващи за какво сте дошли – градът е известен с персийските си градини. Особено забележителни са две от тях: „Бак-е Халили” и „Бак-е Ерам”.
   Уникалната тухлена зидария на великолепно изградените дворове на централния Базар-е Вакил няма равна на себе си. В далечния край на базара се намира „Сарай-е Мошир” – великолепен дворец от XIX в., който търговците използват за сключване на своите сделки. „Масджид-е Вакил” (Джамията на наместника) на входа на базара има чудесно украсени стени и тавани, както и изящно оцветени стъкла, а самият базар е бляскава съкровищница, в която майсторите предлагат сребърни, емайлирани и златни изделия. В малките магазинчетата се продават килими, текстил, подправки и бакър.
   Когато през пролетта неизменният опиянителен мирис на портокаловите цветчета се понесе из въздуха, на света няма по-романтично място от Шираз, Градът на любовта.
Забележителности:
     Портата на Корана – модерно, авангардно архитектурно чудо, заместило старата 1000-годишна входна градска врата;
     Музеят на Царския дворец;
     Джамията „Насир ал Молк”;
     Музеят „Нареджестан Гавам” – традиционна търговска сграда от XIX в. с красиво изрисувани тавани и фасада, и изискана веранда с огледала;
     „Такие Хафт Танан” – красиво декориран павилион с прекрасна градина;
     Мавзолеят на Шах-е Чераг.
Интересно: В околностите на Шираз се намират над 200 обекта с историческо значение, включително старият град Персеполис, обявен от ЮНЕСКО за паметник на световното историческо наследство.
 

 
« Последна редакция: Октомври 11, 2010, 16:30:20 от Обиколи Света »

Грешка!

Call to undefined function mysql_connect()

Untitled Document