Автор Тема: Пешавар  (Прочетена 817 пъти)

Неактивен Обиколи Света

  • Глобален модератор
  • Почетен пътешественик
  • *****
  • Публикации: 881
  • Положителен рейтинг: 19
    • Профил
Пешавар
« -: Октомври 19, 2010, 17:12:05 »
Общи факти
   Древният град Пешавар (3 242 000 ж., 2006 г.) се намира в поле, непосредствено под страховитите планини, през които минава пътят, проникващ в индийския субконтинент през Хиберския проход.
   Пущуните заселват района на Пешавар още през 1-то хилядолетие пр.н.е. при миграцията си от юг и югозапад. През 988 г. градът е завладян от тюрките, а по-късно (в нач. на XVI в.) и от монголите на Бабур. През 1747 г. Пешавар влиза в състава на Афгано-пущунската империя на Ахмад Шах Дурани. Сикхски войски превземат Пешавар в 1834 г., но след смъртта на вожда им Ранжит Сингх градът се връща под афгански контрол. През 1849 г. англичаните завладяват региона и го владеят до създаването на Пакистан през 1947-а. Селището било последният бастион на Британския Радж на границата с племенните територии на афганистанците. След нахлуването на СССР в Афганистан, Пешавар става център на борбата на муджахидините, а около него изникват многохилядни бежански лагери. Бежанците остават дълго след края на Съветско-афганската война, поради избухване на гражданска война в Афганистан и действията на талибаните там.
   В историята на града има различни периоди – будистки, могулски, сикхски, британски и преди всичко патански (пущунски), защото околните територии са населени главно с пущунско население. Пешавар е столица на провинция Хайбер-Пахтунхва (бившата Северозападна гранична провинция) на днешен Пакистан. Той е един от най-интересните градове на света – място за поезия, интриги, романтика и приключения.
   Британският квартал представлява добре уредено място на колониални заселници с широки улици и вили покрай булевард „Саддар” и легендарния „Грийнс Хотел”. Главната улица води през жп гарата до крепостта Бал Хисар – страховит строеж от Могулската епоха, все още активно използвн. Градът представлява истински лабиринт от оживени пазари, където сноват моторни рикши и пъстро облечени местни жители, забулени жени, крадци, амбулантни търговци, студенти, шпиони и боклукчии. Сарафи с безизразни лица седят по турски край сергиите си в края на площад „Човк Ягдар”. На запад от него се намира пазарът на бижутерите и могулската джамия „Мохабат Хан”; на изток – Ганта Гар (Кънингамската часовникова кула), а на юг – известният пазар Киса Хавани (пазарът на разказвачите на приказки). В плетеницата от тесни улички наоколо кипи невъобразима активност – медникари, кожари, търговци на платове, парфюмери, продавачи на сладкиши предлагат своите стоки.
   Пешавар е град, който пленява въображението на писатели и поети от незапомнени времена и който привлича туристите със своята мистична и интригуваща, непозната за тях култура.
Забележителности:
     Котла Мошин Хан – куполи от XVI и XVII в. и прекрасна порта;
     Къщите Сети близо до Човк Ягдар с резбовани тежки порти и орнаментирани балкони;
     Хиберският пазар – един от най-оживените в града;
     Гор Хутрей – превърнато в музей бивше будистко светилище, по-късно използвано за могулски кервансарай, сикски храм и пожарникарска станция;
     Опитайте млечен шейк от манго на пазара Гора, булевард „Саддар”.
Интересно: Работещите в магазините по пазарните улици най-вероятно ще ви поканят да влезете вътре, за да пиете с тях по един кава (зелен чай), но колкото и да ви е горещо и да сте жадни, не бързайте да приемете поканата. Ако обаче ви поканят три пъти, трябва да приемете, защото в такъв случай ще бъде неприлично да откажете.
Най-подходящото време за посещение: Пешавар е с умерен климат от средата на септември до средата на май. Горещините през лятото обаче са непоносими. Месеца за пости – Рамадан, тук се спазва много стриктно, така че е по-добре да го избягвате.
« Последна редакция: Октомври 19, 2010, 17:23:44 от Обиколи Света »

Грешка!

Call to undefined function mysql_connect()

Untitled Document