Автор Тема: Карачи  (Прочетена 977 пъти)

Неактивен Обиколи Света

  • Глобален модератор
  • Почетен пътешественик
  • *****
  • Публикации: 881
  • Положителен рейтинг: 19
    • Профил
Карачи
« -: Октомври 20, 2010, 16:07:06 »
Общи факти
   Трудно е да се повярва, че преди по-малко от 200 години този разрастващ се мегаполис е бил само едно малко рибарско селище, известно под името Колачи. След като го завладяват през 1843 г., англичаните осъзнават неговия потенциал като международно пристанище и веднага започват да строят. Така през 1876 г. се ражда оживеният град Карачи с павирани улици, обществени сгради, джамии и великолепно пристанище, които са се запазили като прекрасни образци на колониалната архитектура. С края на Британския Радж и разделянето между Индия и Пакистан през 1947 г. Карачи става столица на Пакистан. По-късно, през 1958 г., е изместен от Равалпинди и навлиза в период на упадък.
   През XXI в. обаче Карачи (прибл. 18 млн. ж., 2007 г.) отново се съвзема и се превръща в търговско средище на Пакистан, в което живеят мултимилионери, както и във важна сцена за изкуствата със своите Национална академия за драматично изкуство, ежегоден музикален фестивал и филмов фестивал „Кара”.
   Когато ви омръзне да пазарувате на „Саддар”, на Пазара на императрицата или на някое от безбройните пазарчета по улиците на града и сте се наситили на мавзолея Каид-е Азам и на джамията „Масджид-е Тооба” можете да се разходите с камила по крайбрежието, да хапнете в някой от модните ресторанти на Боут Бейзин или просто да седнете на опасно високите крайбрежни скали и да се насладите на блясъка на Арабско море.
   Карачи е мултикултурен град с уникален характер, смесица между западно, централноазиатско и близкоизточно влияние, което му придава един невероятно жив дух. Местните хора го наричат „Градът на светлините”, защото животът в него никога не престава да кипи. Огромните размери на града сами по себе си са едно предизвикателство и правят Карачи истинско туристическо приключение.
Забележителности:
     Дворецът Мохата – сега музей, а някога – великолепна лятна резиденция;
     Фриър Хол – чудесен образец на английската колониална архитектура;
     Мохенджо Даро и гробниците в Чаукунди – древни останки от цивилизацията в долината на р. Инд;
     Катедралата „Света Троица” и църквата „Сейнт Ендрюс”;
     Кулите на мълчанието;
     Пазарът Зайнаб.
« Последна редакция: Октомври 20, 2010, 16:09:08 от Обиколи Света »

Грешка!

Call to undefined function mysql_connect()

Untitled Document