Автор Тема: Анян  (Прочетена 815 пъти)

Неактивен Обиколи Света

  • Глобален модератор
  • Почетен пътешественик
  • *****
  • Публикации: 881
  • Положителен рейтинг: 19
    • Профил
Анян
« -: Ноември 03, 2010, 16:18:02 »
Общи факти
     Анян (5 250 000 ж., 2002 г.) е една от седемте древни столици на Китай и един от центровете на китайската култура. На запад от града археолозите са открили следи от човешки живот в пещерите отпреди 25 000 години, както и материални останки от някои от най-ранните цивилизации на територията на Китай. Някои от най-древните писмени паметници – т. нар. гадателни надписи върху кости от животни и черупки на костенурки – са открити именно тук.
     Храмовият комплекс Тяннин съществува на това място поне от 2 000 години, а пагодата Уънфън се смята, че е построена през 925 г. сл.Хр., докато днешният й вид е от времето на династия Мин (1368-1644 г.). Тази пететажна осмоъгълна кула от червени тухли е уникална със своя островръх купол (дагоба) и е станала символ на града. Други забележителни паметници на традиционната архитектурата са храмовите пагоди Сюдин и Минфу.
     В Ин Су през 1899 г. археолозите са открили мястото на древната столица на династия Шан (1300-1046 г. пр.Хр.), когато китайската цивилизация изживява най-големия си разцвет през бронзовата епоха. Открити са основите на повече от 80 жилищни сгради, както и царската гробница на Фу Хао и други постройки, свързани с владетелската династия. Погребалният инвентар от гроба на Хао свидетелства за високата степен на развитие на китайската култура в онази далечна епоха.
Забележителности:
     Храмът „Тяннин” – една от най-големите зенбудистки религиозни постройки в Китай, където се намира и пагодата Уънфън;
     Клисурата на 10 000 Буди;
     Мемориалният храм „Юе Фей”;
     Храмът „Извор за душата”;
     Красивата планинска местност Тайханд Линлу.

Грешка!

Call to undefined function mysql_connect()

Untitled Document