Автор Тема: Фуджоу  (Прочетена 806 пъти)

Неактивен Обиколи Света

  • Глобален модератор
  • Почетен пътешественик
  • *****
  • Публикации: 881
  • Положителен рейтинг: 19
    • Профил
Фуджоу
« -: Ноември 04, 2010, 15:16:02 »
Общи факти
     Фуджоу (6 600 000 ж., 2003 г.) е известен с древната си култура, история и литературни постижения. Тук през XIII в. е живял философът Джу Си, а малко по-късно е идвал и Марко Поло. Градът е едно от пристанищата, които след опиумните войни в средата на XIX в. Китай се принуждава да отвори за достъпа на английските търговски кораби.
     Архитектурните паметници в града не са много впечатляващи, но са запазени в идеално състояние. Храмът „Хуали”, датиращ от 964 г., е най-старата дървена постройка в Китай. Черната и Бялата пагода (У Та и Ба Та) и храмовете „Дидзан”, „Сичан” и „Юнцюан” също заслужава да бъдат разгледани. Санфан Цисиан е като по чудо оцеляла старинна сграда. Една от интересните гробници в града е тази на Лин Дзъсу, който оглавява неуспешния опит за отхвърляне на британската власт през XIX век.
     Градът предлага много красиви пейзажи. Западното езеро представлява изкуствен водоем сред живописен парк, създаден през 262 г. сл.Хр. На Гу Шан (Барабанената планина) се издига интересен даоистки храм за чиито архиви се разказва, че били написани с кръвта на монасите. Ако не ви се изкачва по стръмната пътека, до храма можете да стигнете и с лифт. Заслужава си да се изкачите и да посетите Бай Ин Шан, защото оттам се откриват чудни гледки, а можете да изпиете и чаша чай в пещера, което едва ли ще ви се удаде другаде. Гористият парк Цу Шан предлага живописни пейзажи, красиви водопади и резерват за маймуни.
     Районът на Фуджоу е известен и с дърворезбарите си. Тук ще откриете уникални произведения от алабастър, лакирано дърво и инкрустации върху корк.
Забележителности:
     Горещите минерални извори;
     Купете си нещо резбовано от алабастър;
     Идете на оперно представление в стила Мин.
Интересно: Едно от прозвищата на града е Банияновият град заради множеството баниянови дървета, засадени тук.

Грешка!

Call to undefined function mysql_connect()

Untitled Document