Автор Тема: Соло (Суракарта)  (Прочетена 547 пъти)

Неактивен Обиколи Света

  • Глобален модератор
  • Почетен пътешественик
  • *****
  • Публикации: 881
  • Положителен рейтинг: 19
    • Профил
Соло (Суракарта)
« -: Ноември 14, 2010, 11:44:07 »
Общи факти
     Местните жители го наричат Соло, но градът официално се казва Суракарта (572 000 ж., 2004 г.). Той е по-старият от двата кралски града на Тенгах (Централна Ява). Разположен е в зелена равнина, заобиколена от активните вулкани Лаву, Мерапи и Мербабу.
     За миналото на града напомнят сгради като двореца Мангкунегаран – типичен комплекс с много постройки, каквито някогашните владетели на острова са строили. Колониалната архитектура също се откроява – например католическата църква и кметството, намиращи се на улица „Салмет Рияди”. Ще се срещнете с традиционната яванска култура. Ако посетите комплекса „Кератон” или увеселителния център THR, където често се представят музикални състави от характерния за страната тип гамелан, ще се срещнете с традиционната яванска култура. Друго популярно забавление е театърът на сенките, който понякога може да продължи и осем часа.
     Градът е известен с двата си големи пазара – възстановеният Пасар Геде и Пасар Клевер, който е специализиран в продажбите на батикови изделия. По-нататък по традиционния туристически маршрут се намира пазарът Тривинду, където се продават вехтории, но и антики, понякога твърде интересни.
Забележителности:
     Главният кралски дворец Кратон – до голяма степен реконструкция на опожарената през 1985 г. сграда. В детайлите на неговото вътрешно оформление се наблюдава силно европейско влияние – предимно статуи, лампи и мебели. Кулата за медитация – Пангунг Сонго Бувоно, е построена през 1782 г. В рамките на кралския дворец има и интересен малък музей;
     Храмът „Прамбанан” от VIII век;
     Пазарът Геде;
     Пещерата в Сангиран, в която са открити останките от първобитния Явански човек;
     Опитайте храната, която се продава на улицата в „Каки Лима”.
Интересно: Вулканът Гунунг Мерапи („Огнена планина”) изригна за последен път през 2006 г. и се смята за най-активния вулкан в Индонезия.

Грешка!

Call to undefined function mysql_connect()

Untitled Document