Автор Тема: Златни пясъци  (Прочетена 3175 пъти)

Неактивен Обиколи Света

 • Глобален модератор
 • Почетен пътешественик
 • *****
 • Публикации: 881
 • Положителен рейтинг: 19
  • Профил
Златни пясъци
« -: Ноември 14, 2010, 23:55:02 »
Общи факти

     Златни пясъци е най-старият от трите големи български морски курорта, а така също и най-известният курорт на Северното българско черноморие. Курортният комплекс се намира на 13 км североизточно от Варна. Старото му име е "Узун Кум" ("Дълги пясъци"). Уникалното за Златни пясъци е, че той се намира в полите на природен парк със същото име, защитена от закона територия. Така по-голямата част от парка е съхранена в естествения си вид, без човешка намеса. Близостта с морето, мекият климат и морският бриз силно са повлияли на флората и фауната в парка, поради което той силно се отличава от другите национални паркове. Гъста гора от широколистни дървета, обвити в лиани на по-високите места, плавно се спуска към морския бряг. Сред този великолепен горски масив са разположени близо 90 хотела. Множество заведения за хранене, спорт и развлечения има не само край плажната ивица, но и сред красивата зеленина. Златистият плаж започва буквално в подножието на гората. Огромно богатство на курорта са лечебните минерални източници. Златни пясъци е прекрасно място за почивка и забавления. Многобройни тук са чуждестранните туристи - главно от Румъния, Полша, Германия, Великобритания, Русия, скандинавските страни, Израел и др. Като голям курорт Златни пясъци има редовни транспортни връзки с Варна и летището - няколко линии на градския транспорт на Варна обслужват курорта.
     По време на Османския период на българските земи, районът на Златни пясъци - "Узун Кум", е бил скривалище на престъпници. До 50-те години на XX в. районът е бил почти необитаван, въпреки че в него са се организирали екскурзии. Развитието на курорта започва през 1957 г. и за около две десетилетия мястото е превърнато в модерен ваканционен комплекс. Постепенно в Златни пясъци освен хотели се появяват още ресторанти, клубове, казина, спа центрове, търговски центрове, спортни площадки, училище за езда, яхтено пристанище и аква парк. През последното десетилетие курортът привлича мащабни инвестиции. Проектиран първоначално да има леглова база от 13 000 легла, днес се предполага, че тя достига до 90 000 легла.

Забележителности:
 • Плажната ивица - тя има дължина от 3,5 км и широчина до 100 м., покрита е със златист пясък;
 • Отлични условия за конгресен и рекреационен туризъм;
 • Пет туристически маршрута, които преминават през стари чешми, кътове за отдих, места с очарователен изглед към морето;
 • Природен парк "Златни пясъци", който съхранява застрашени и защитени растителни и животински видове. Паркът обхваща части от източните склонове на Франгенското плато. Намира се на 17 км североизточно от Варна. Той представлява уникално съчетание на море, зеленина и красив бряг. Обявен е за природен парк през 1943 г. Особено живописни са отвесните скални варовици, очертаващи ръба на платото.
  Преобладаващата част от територията на парка е заета от широколистна горска растителност, представена главно от габър и дъб. Гори от лонгозен тип заемат дълбоките влажни долове, където са пръснати 13 малки естествени езера. Паркът е местообитание на множество горски животни като сърна и язовец, а птиците са представени от над 70 вида;
 • Аладжа манастир - разположен e в Природен парк "Златни пясъци", на 15 км от Варна. Изграждането и основаването му е свързано с феодалната епоха на българската държава. Възникнал е през XIII-XIV в., период през който се разпространява отшелническото движение, известен като исихазъм (бягство от живота). Особеното на този манастир е, че помещенията му се намират в изкуствени пещери - "скални помещения", издълбани на два етажа в отвесните скали на Cтара планина.
  Според археологическите проучвания, на първия етаж се е намирала църквата и монашеските килии, а на горния - параклиса. До него са били погребани починалите монаси. В съседство с "Kаменния манастир" са открити други помещения, затрупани от ерозиралите скали, коридори, една бронзова кадилница и части от стенна живопис. Тe са еднакви по техника и стил с другите стенописи. Нa тази база учените смятат, че Aладжа манастир е бил един манастирски комплекс. С падането на България под османско владичество започват гоненията на християните. Тогава манастирът е опустошен и завинаги обезлюден. Аладжа манастир е културно-исторически паметник, който се посещава от много чуждестранни туристи;

Още информация: (натисни, за да разгърнеш)

Избрани снимки

Натисни за цял размер.
*Заб. Първите пет снимки са избрани от Panoramio.com или от Wikipedia, а останалите са от читатели на форума. Всички автори са изброени в забележката по-долу. Авторите на снимките определят правата им на ползване, с които можете да се запознаете като отворите линковете с техните имена.

снимка 1: Изглед към Златни пясъци;
снимка 2: Плажната ивица;
снимка 3: Из улиците на курорта;
снимка 4: Крайбрежна алея;
снимка 5: Макет на Айфеловата кула;


Забележка (натисни, за да разгърнеш)
« Последна редакция: Август 27, 2011, 20:00:44 от Администратор »

Грешка!

Call to undefined function mysql_connect()

Untitled Document