Автор Тема: Кочабамба  (Прочетена 814 пъти)

Неактивен Обиколи Света

  • Глобален модератор
  • Почетен пътешественик
  • *****
  • Публикации: 881
  • Положителен рейтинг: 19
    • Профил
Кочабамба
« -: Декември 14, 2010, 16:33:29 »
Общи факти
     Кочабамба (586 000 ж., 2007 г.) е един разпрострял се нашироко град в сърцето на Боливия, разположен в сърцето на дълбока покрита със зеленина долина на 2558 м над морското равнище. Заобиколен от ниски била и плодородните равнини на централните планински земи, този район представлява житницата на страната.
     В центъра на града е съсредоточена компактната бизнес зона. Катедралата на Пласа 14 де Септиембре е най-старият храм в града (започната е през 1571 г.). Днес в нея ще видите изящен покрит със злато олтар и параклис на тачената от населението Имакулада (Девата на непорочното зачатие).
     През последните години на много места в града изникнаха кина и американски ресторанти за бързо хранене. Атмосферата е оживена, динамична и почти средиземноморска.
     Голяма част от жителите са бедни, но в някои части на града се забелязват наченки на просперитет. Край покритите със зеленина булеварди на новия град е пълно с ресторанти, посещавани редовно от обичащите хубавата храна граждани. Тук човек може да си позволи много неща, защото цените са доста по-ниски от тези в Сукре или Ла Пас. Кочабамбаносите се гордеят с това, че са най-лакомите хора в Боливия и никога не се отказват от една „емпанада” (пирожки с месо, зеленчуци или плодове) на улицата или от чаша пресен цитрусов сок.
     В Кочабамба се намира най-големият пазар в Боливия – „Ла Канча”: едно от най-хаотичните, динамични и стимулиращи места в страната. Смята се за най-големия открит пазар на Южна Америка, където човек може да намери от пиле мляко – дори неща, които не е предполагал, че съществуват. Плодовете и зеленчуците се продават край брега на Лагуна Алалай, а живи животни – далеч на юг от центъра на града, на Меркадо де Ганадо.
Забележителности:
     Красивият манастир „Конвенто де Санта Тереса”;
     Кристо де ла Конкордия – статуята на Христос, издигаща се на върха на Черо ди Сан Педро, един от близките до града хълмове. Статуята е с няколко сантиметра по-висока от известната в Рио де Жанейро и до нея водят 1250 стъпала (както и кабинков лифт);
     Мусео Аркеологико – ценна колекция от артефакти и трепанирани черепи;
     Празникът на Санта Вера Крус Татала, когато местните фермери се събират в църквата на едно близко селище, за да се молят за добра реколта;
     „Чича” (безалкохолно ферментирало питие от царевица), местните народни танци и веселби.
Интересно: През 2005 г. вниманието на световната общественост бе привлечено от масовите протести на местните жители срещу повишаването на цените на водата. 100 000 души от всички слоеве излязоха на улиците и принудиха американския водоснабдителен гигант „Бехтел” да се оттегли. Противниците на глобализацията по света обявиха това за емблематична победа.
Най-подходящото време за посещение: От май до октомври, когато е сухо и слънчево.

Грешка!

Call to undefined function mysql_connect()

Untitled Document